IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри единодушно Мария Габриел за нов мандат

Европа да е водещ фактор в науката и реален конкурент на САЩ и Китай в тази надпревара е акцент в програмата й за бъдещата еврокомисия

15:48 | 01.10.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мария Габриел е одобрена за нов мандат като еврокомисар, съобщава Нова телевизия. Ресорните комисии, които провериха в тричасово изслушване качествата на Габриел за поверения й ресор „Иновации и младеж”, взеха решението единодушно. 

Информацията е все още неофициална, а резултатът ще бъде обявен на 17 октомври.

Като приоритет за програмата на ресора Мария Габриел посочи конкурентоспособността на европейската наука и европейските студенти в наваксване на надпреварата със САЩ и Китай. Освен това, тя ще се съсредоточи върху утрояването на средствата за образователните и научни програми, създаването на общоевропейска университетска мрежа и европейска студентска карта, както и уеднаквяването на дипломите.

„Европейските университети може би ще ни дадат една от пистите за взаимно признаване на квалификациите. Поставили сме си срок до 2025 г.”, заяви Габриел.

Тя разясни и как смята да навакса по-слабото участие на държавите от Източна Европа в образователните и научни програми, в сравнение със западните страни.

„Впечатленията на нашия комитет са, че разяснихме най-важните за нас въпроси в позитивен дух за развитието на Европа. Ние се нуждаем от развитие на науката и изследванията и сме убедени, че комисарят ще защити ресора”, поясни Адина Йоана Валеан, председател на Комисия "Промишленост и изследвания".

Единственото притеснение на евродепутатите беше, че в новото наименование на ресора липсвали думите "образование" и "наука". 

„Въпреки че културата и образованието не се споменават в наименованието на ресора, за нас беше важно, че Мария Габриел ни увери в задълбочаване на темата”, поясни Сабине Ферхайен от Комисия „Култура”.

Мария Габриел се присъедини към Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер през 2017 г. като еврокомисар по цифровизацията. Това ще бъде вторият мандат на Мария Габриел като български еврокомисар.

„Неслучайно започнах с цифровия единен пазар. Радвам се, че много от инициативите ми в предишния ресор с този могат да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците”, заяви Габриел, цитирана от bTV.

Първите реакции след изслушването бяха положителни сред всички политически сили.

„Първите коментари от някои от моите колеги са, че тя сложи летвата много високо за следващите изслушвания на следващите комисари, които ще бъдат след няколко дни”, разкрива евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП. „Госпожа Габриел успя да адресира най-важните въпроси, които стоят пред ЕС. Защо ЕС изостава значително от глобалните сили като Съединените щати или дори от Израел по отношение на иновациите и технологичното развитие”, смята Илхан Кючук от парламентарната група на „Обнови Европа”.

Мария Габриел отговаря на френски език и получи комплименти за това. „Тя говори идеално. Чудесен френски език, практически без разлика от родените с френски език, родените във френския език”, заяви евродепутатът Иво Христов от Алианс на европейските социалисти и демократите, който е известен франкофон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Вашите "професионалисти" със солидни академични титли вече знаем колко струват, тъй че летвата е ниска. Мария я прескача с лекота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Що бе Крас :)И Коба е почнал като тая като "секретарка".Чакаме Вся власть (евро)Советов!И светлото бъдеще тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
"НАВРЕМЕТО КОБА БЕ КАЗАЛ , че "кадрите решават всичко" . "КОБА благодарените на това е взел властта от този, който го е казъл и не я е оставил на Троцки - вече където е нужно е бил поставил свои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 4 години
За какви чувства , за какви пет лева говориш?Не виждаш ли, че КОРАБЪТ наречен ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ в който сме качени всички европейци , се управлява от хора БЕЗ НИКАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ. Та въпросната дама дори не е била и КРЪЧМАРКА в родното си село!!!КАКВИ МИЛИАРДИ ЕВРОСРЕДСТВА ЩЕ РАЗПРЕДЕЛЯ ТОВА ИЗЛЪЧВАЩО ОГРОМНО САМОЧУВСТВИЕ НЕДОРАЗУМЕНИЕ, КОЕТО НЯМА НИТО ДЕН ТРУДОВА ДЕЙНОСТ И ОПИТ В КОЯТО И ДА Е ОБЛАСТ НА ЖИВОТА ???Или приемаш , че поста ПОМОЩНИК НАУЧЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ на някакъв еврочиновник и дава опита и възможността да борави с МИЛИАРДИТЕ събрани от стотиците милиони европейци???НАВРЕМЕТО КОБА БЕ КАЗАЛ , че "кадрите решават всичко" . С такива КАДРИ като Габриел кораба на ЕС със сигурност ще катастрофира !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Поздравления за еврокомисар Мария Габриел, а хейтърите нека да се пръснат от черна завист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Чета CV на тази *** от ХАДЖИДИМОВО и настръхвам от неприятното усещане, че такива същества идващи от НИЩОТО , РАБОТЕЩИ В НИЩОТО и ОТИВАЩИ КЪМ НИЩОТО, управляват Европа и респективно нас простосмъртните. ПРОФЕСИОНАЛНАТА Й КАРИЕРА НЕЗНАЙНО ЗАЩО МИ НАПОМНЯ НА ТРАМВАЙНИЯ РАБОТНИК СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ С ТРУДОВА КАРИЕРА ЕДИН РАБОТЕН ДЕН КАТО ВАТМАН ОТРАЗЕН В РЕКЛАМНИЯТ МУ ПРЕДИЗБОРЕН КЛИП . ЕТО КАКВО ЧЕТЕМ ЗА ТРУДОВАТА БИОГРАФИЯ НА ДАМАТА, КОЯТО ДОРИ НЕ Е БИЛА И КМЕТИЦА НА РОДНОТО СИ СЕЛО ХАДЖИДИМОВО И Е ПРЕСКОЧИЛА ДОСТА СТЪПАЛА В ИЗРАСТВАНЕТО СИ КАТО ФАКТОР ОТ КОЙТО ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА: От 2004 до 2008 г. Габриел е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция!!!!!!ТОВА Е ИЗПИСАНО ЗА НЕЙНИЯ ПРОФЕСИОНАЛАН ПЪТ НА РАЗВИТЕ !!!КАКВИ ГИ Е ВЪРШИЛА ТАЗИ помощник - научена изследователка в екипа на някакъв си Оливие Коста ми е трудно да преценя от темите по които въпросния Оливие е работил. Чуйте само какви са те: Ценности и икономика равенството в професионалната дейност и социалната и солидарна икономика и Парламентарното представителство на национално и европейско ниво КАКВИ ЛИ ПАРИ СА УСВОЕНИ ПО ТЕЗИ ПРОГРАМИ И В ЧИИ ДЖОБОВЕ СА ОТИШЛИ?!!КАКТО СЕ КАЗВА В ПОГОВОРКАТА - добри пари в добри ръце. Важно е европейците да плащат , а парите винаги намират правилните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още