IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва своето присъствие в Близкия Изток след атаката с дронове Aramco

Действията на Москва напомнят на света, че Русия запазва геополитическия си обхват с идеята да се превърне в неизменен играч там, където е необходимо

12:50 | 02.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В двете седмици след атаката с дронове срещу петролните саудитски съоръжения, която изтри за кратко половината износ на суров петрол от арабското кралство, Русия определено засили своята позиция в Близкия Изток, пише Euractiv. 

Само часове след атаката Москва заяви, че ще разговарят с всички страни в региона относно евентуалната продажба на системи против дронове, навлизайки на пазар, който дълго време беше доминиран от САЩ.

През ноември се очаква руският държавен глава Владимир Путин да посети Саудитска Арабия и Персийския залив, което е шанс за Москва да засили своето енергийно влияние там, увеличавайки инвестициите и промотирайки руските оръжия.

„Скорошните глобални събития показаха, че ефективната отбрана се превръща във все по-важен елемент за осигуряване на защита на жизненоважни съоръжения“, посочват от компанията за разработка на военна техника „Рособоронекспорт“ в прессъобщение, публикувано само ден след атаката срещу обектите на саудитската Aramco, най-големият петролен производител в света.

До голяма степен маневрите на Москва отразяват опортюнизма на Путин, който рядко пропуска възможност да изтъкне недостатъците на САЩ.

Но тези действия също така показват растящата увереност на Русия в борбата за влияние в региона.

По време на пресконференция в Анкара на 16 септември Путин демонстрира своята абсолютна увереност, след като Анкара реши а избере руските зенитно-ракетни комплекси С-400, заявявайки, че Рияд също трябва да купят от въпросните противоракетни системи.

„Русия се позиционира като системен актьор в Близкия Изток, което значи всеки един проблем, без значение колко незначителен е той, ще бъде арена за въздействие от страна на Кремъл“, споделя своето мнение Матю Болеж от Лондонския кралски институт за международни дейности (Royal Institute of International Affairs of London).

„Те искат да са навсякъде и да се месят във всичко, за да се превърнат в незаменим играч“, добавя той.

Пространство за действие

След като САЩ решиха да се оттеглят от конфликта в Сирия, позицията на Русия в региона стана още по-ярка. Изглежда, че за момента американския президент Доналд Тръмп избягва намеса на сирийска територия и това е използвано от Владимир Путин.

Пример за липсата на желание за действие от страна на Тръмп е именно атаката с дронове срещу Саудитска Арабия, когато от Вашингтон заплашиха Иран с ответни действия, но в крайна сметка до такива не се стигна.

Въпросителните около готовността на САЩ да защитават чрез военни действия Рияд оставят пространство за действие пред Кремъл.

И все пак, според политическите анализатори, едва ли Путин се опитва да измести САЩ като гарант за Персийския залив, роля, която Вашингтон играе още от 50-те години на миналия век.

Но действията на Москва напомнят на света, че Русия запазва геополитически обхват и готовност за действие. Дори в Европа, където страните обърнаха гръб на Кремъл след анексирането на Крим през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 4 години
Ааа, полвин час е твърде малко! Трябва да се отделя много повече време за словесна борба със злия мордор! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Тази страна(рассия) заема непропорционално на значението си място в нашата преса и електронни издания. Това е вследствие на пропагандната война която води. Купува си партии, например БСП и Атака и медии, например ПрасПрес и се опитва да ти внуши, че ни е необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество. Всеки разумен българин трябва да вземе участия в изриването на руския слугинаж от нашата родина. За тази цел и за добруването на татковината ни, мога да отделя половин час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
кой какво засилва не знам , ама вижте какво товарят хамериканците на три кораба за Европа ... уж ... като гледам маскировъчното покритие на бойните машини баш са за Европа ... https://***.youtube.com/watch?time_continue=9&v=ozXkMz6crVw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Наясно съм че спамя, но аз се смях от сърце като го четох. Руски хомосексуаалист съди Apple че го е направило такъв. "В документе, оказавшемся в распоряжении радиостанции, указано, что заявитель несколько лет назад скачал из App Store на свой смартфон приложение для операций с криптовалютами. Летом 2019 года ему на кошелек были перечислены 69 GayCoins. Перевод сопровождался сообщением на английском Dont blame until you do that, которое он перевел как Не осуждай, не попробовав.Я подумал, действительно, как можно судить о чем-то, не попробовав. И решил попробовать однополые отношения, написал москвич. По его словам, Apple подтолкнула его к гомосексуализму.За два месяца он погряз в интимной близости и начал встречаться с мужчиной. Разумилов сообщил, что его жизнь изменилась в худшую сторону, он не может выбраться назад и не знает, как рассказать обо всем родителям." "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Еверест също се издига, мисля че бе с 3-4 милиметра на година(не ми се рови). Но все пак той е стана над 8 000 метра заради това издигане, а Петербург знаеш къде е. Наясно съм че и там има издигане, недоумявам как руснаците не разбират, че двата процеса са несъпоставими във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
khao
преди 4 години
Земята в района се издигала---колкото и странно да звучи е точно така. Миналата година бях в Стокхолм и екскурзовода каза че там се издигала земята, щото при последния ледников период, ледовете са е натискали и сега има ефект подобен като на дунапренена гъба след като е смачкаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Днес в руската преса четох материал, според който при повишаването на нивото на световния океан Петербург нямало да потъне. Земята в района се издигала. Явно тази месианска нация и всемирния потоп не я касае. Свещената и родна земя ще се издигне победоносно над водата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Изключително поръчков материал. Саудутска Арабия заяви, че ще закупи южно корейски противоракетни съоръжения и ще се подсили с Пейтриът. Турция не избра С - 400, това беше единствен вариант след като повече от десет години не и продадоха американската Пейтриат или френската SAMP-T. Путин ще пита какво ще правят с разпадащия се ОПЕК(+), защото след Катар и Еквадор го напуска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още