IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюнхен е най-застрашеният от имотен балон град в света

За първи път от четири години Лондон не е смятан за опасно надценен, сочи индексът на UBS

10:32 | 02.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Рискът от имотен балон в еврозоната е нараснал миналата година, тъй като ултра ниските лихви са помогнали за повишаването на цените на жилищата, съобщава Bloomberg.

Мюнхен е най-уязвимият град към имотен балон, показва ежегодният индекс на UBS Group. Франкфурт и Париж са все по-застрашени от неустойчивост на цените, въпреки че ръстът на цените на жилищата в едни от най-скъпите градове в света се охлажда, сочи докладът.

За първи път от четири години Лондон вече не е смятан за опасно надценен. Цените в британската столица са намалели спрямо върховото им равнище от средата на 2016 г. на фона на несигурността около излизането на Великобритания от ЕС и по-високите имотни данъци. Рискът в Хонконг, който преди време беше един от най-застрашените градове от имотен балон, също намалява.

„На глобално равнище икономическата несигурност надминава последиците от намаляващите лихви върху търсенето на жилища в градовете“, казва Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management. „Но в части от еврозоната ниските лихви са тласнали цените на имотите на територията на риск от балон“, допълва той. Имотен Имотен

По-ниските лихви карат инвеститорите да избират други активи за сметка на облигациите. Това е стимулирало ръста на цените на имотите в много градове, особено в части от еврозоната, където доходността по държавните ценни книжа е станала отрицателна.

„Инвеститорите трябва да останат предпазливи по отношение на жилищните пазари на територията на риска от балон“, казва водещият автор на изследването Матиас Холцхей, който е и ръководител на подразделението за инвестиции в швейцарски имоти на UBS Global Wealth Management. „Регулаторните мерки за ограничаване на ново поскъпване вече доведоха до пазарни корекции в някои от градовете с най-надценени имоти“, допълва той.

По-слабите икономически перспективи са охладили нагласите на купувачите на нажежения имотен пазар в Хонконг, въпреки че бившата британска колония остава изложена на риск от балон. Докладът не включва данни след края на второто тримесечие, така че не взема предвид последиците от последните политически протести. През последно време продажбите и ръстът на цените на имотите в града се забавят.

За първи път от 2011 г. насам няма американски градове с растящ риск от прегряване на цените, а заради регулаторните промени и проблемите с достъпността цените на жилищата в Ню Йорк изостават от средния растеж в страната. Недостъпните цени, търговското напрежение и намаляващото търсене от чужденци е ограничило ръста на цените и в Сан Франциско и Лос Анджелис, докато Бостън остава на територията на справедливите цени на имотите.
Торонто, където все повече хора се конкурират за все по-малко жилища, се изкачва от трето на второ място в индекса на UBS.

В топ десет на най-застрашените от имотен балон градове в света след Мюнхен и Торонто се нареждат Хонконг, Амстердам, Франкфурт, Ванкувър, Париж, Цюрих, Лондон и Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis16
преди 4 години
и Софийската коччинна след него ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още