IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До три години БАН ще прогнозира явления и процеси с квантови технологии

Приключват строително-монтажните дейности и инсталиране на апаратура на Центъра за компетентност по квантова комуникация, посочи акад. Чавдар Руменин

14:23 | 02.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Квантовите технологии са бъдещето. За момента нищо по-авангардно и иновативно не съществува. От една страна, се използват квантовите свойства на основата на квантовата физика и теория. Проектът на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска предстои да се реализира напълно, като една от целите на центъра ще бъде да се предсказват предварително някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер. За това информира в Bloomberg TV Bulgaria академик Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН.

"Създаването на такъв център е наистина достижение и за България, и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина и вече приключва като строително-монтажни дейности и апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация", обясни ученият и поясни, че от една страна, ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони.

По думите на акад. Руменин това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч, като той се дели на две части, които носят информация.

"Ще направим комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация", уточни академикът и разкри, че ще се разиграват стратегически игри.

Чавдар Руменин се надява през следващите три години да започнат научните изследвания.

Европейската комисия даде 90% от средствата и за нашия център, и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката", поясни ученият.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pif79
преди 4 години
Браво, пожелавам ви успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още