IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за гаранции за произход на енергията – крачка напред към декарбонизацията

През 2018 г. доставките на електричество по Системата нарастват до рекордните 600 тераватчаса

20:30 | 03.10.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Системата за гаранции за произход в Европейския съюз, свързана с възобновяемия газ, в момента се намира в начален стадий. Но с нарастването на търсенето, индустриалните данни, както и природозащитниците, призовават съществуващите схеми за сертифициране да бъдат хармонизирани и задължителни за всички страни в блока, пише Euractiv.

Европейският пазар на сертификати за възобновяема енергия постави нови рекорди през 2018 г., когато доставката на електроенергия по Системата за гаранции за произход за водно, вятърно и слънчево електричество достигна близо 600 тераватчаса (ТВтч), сочат данни на ECOHZ, норвежка компания, която търгува сертификати за възобновяема енергия, главно в Европа и Северна Америка.

В момента пазарът на гаранции е почти изцяло фокусиран върху корпоративните покупки на зелена електроенергия, като водната енергия очевидно доминира на европейския пазар. Но вятърната енергия е най-бързо развиващият се сектор, докато интересът към слънчевата и - изненадващо - биомасата също набира скорост, коментира Том Линдберг, управляващ директор на ECOHZ. 

„Като процент търсенето на Гаранции за произход на биомаса се е удвоило през 2018 г. И това също ни изненада малко“, сподели Линдберг пред Euractiv.

От години търсенето на сертификати за биомаса нараства бавно. Корпоративните купувачи на електроенергия останат предпазливи поради ожесточените публични дебати относно устойчивостта и отчитането на горивата – каква биомаса точно влиза в електроцентралите за изгаряне. Въпреки това през 2018 г. за първи път търсенето на този ресурс настигна предлагането, добави Линдберг.

„Не знаем защо това се е случва“, признава той, като предполага, че с течение на времето потребителите и купувачите на Гаранции за произход може да „са възприели биомасата като разумно гориво“.

В Европа компании като Microsoft, Google и Facebook все повече се обръщат към корпоративните споразумения за покупка на енергия от ВЕИ (Power Purchase Agreements - PPA) като част от целите за захранване с нисковъглеродна електроенергия. Един от начините да се проследи и докаже тяхното потребление на възобновяема енергия е закупуването както на възобновяемата енергия, така и на съпътстващите Гаранции за произход.

„Възходът на корпоративните споразумения за закупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е мащабна промяна, с която се предоставя на енергоемките потребители евтино, чисто и надеждно захранване“, посочват от търговската асоциация WindEurope.

Гаранции за произход за газ

Но докато пазарът на сертификати за зелена енергия вече навлиза в своята зрялост и нараства, издаването на Гаранции за произход за биогаз, водород и отопление и охлаждане започна едва от декември миналата година, когато ЕС официално прие преразгледаната си директива за възобновяема енергия.

„Това отваря платформа за комерсиализиране на Гаранциите за произход за газ, който преминава в газопроводната мрежа“, споделя Линдберг, като уточнява, че подробностите са изложени в член 19 от директивата.

Зелените газови сертификати позволяват на компаниите да предявяват  искания за 100% доставка на възобновяем газ. В Европа те са документирани от Европейския регистър на възобновяемите газове (ERGaR), който обединява национални регистри в цяла Европа. 

Понастоящем ERGaR разполага с членове в десет държави, които позволяват трансгранична търговия с газови сертификати между Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Швейцария и Обединеното кралство.

„Това, което ERGaR се опитва да направи, е да гарантира, че системата работи трансгранично в рамките на европейския пазар. Така че това, което се внедрява в мрежата в Италия, може да се използва в Швеция и да бъде сертифицирано като биометан отвъд граница “, посочва Сузана Флюгер, генерален секретар на Европейската асоциация за биогаз (EBA).

Членството обаче е чисто доброволно и с нарастващото търсене на газови сертификати призивите за хармонизирана система на ЕС стават все по-силни.

„Това, което искаме е всички страни, произвеждащи биометан, да го въведат в национални регистри“, добавя Флюгер. „Националните сертификати за биометан трябва да бъдат хармонизирани в цяла Европа, като се издават подобни сертификати, които се приемат от всички европейски регистри и според нас те трябва също да посочат суровините, използвани за производството на биометан“, изтъква още тя.

Екологичните активисти споделят същото мнение. Хармонизирана система за Гаранции за произход на газ „би била желателна“, коментира Лиза Фишер от E3G, мозъчен тръст, фокусиран върху климата. Въпреки това тя настоява, че всяка схема за сертифициране трябва да разчита на „добри дефиниции на продукта“, като пояснява как се произвежда газът, включително използваните суровини.

Свързване на електричество, газ и водород

Други привърженици на идеята отиват дори по-далеч, споделяйки, че идеалната система за Гаранции за произход трябва да бъде оперативно съвместима, за да позволи търговия със сертификати между различни енергийни носители - електричество, газ и водород, както и между отделните държави.

Подобна система, според тях, следва да се основава на общоевропейска методология как да се издават, регистрират, прехвърлят и анулират Гаранциите или да ги преобразуват между енергийните носители.

Ако регулаторите и газовата индустрия успеят да създадат надеждна система за Гаранции, това може подпомогне усилията на Европа за декарбонизиране на газовия сектор - и да я доближи до целите за климата за 2030 г. и 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Шегувам се! Инак какво разбираш под "източник на печалба"? Има източник на приходи, а печалбата е, каквото остане след всички разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Ако е спонсорирано съдържание, къде им е източникът на печалба? Бих се опитал да ги спонсорирам, но не виждам как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Спонсорирано съдържание!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Спонсорирано съдържание!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още