IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждал мечтаният свят на Грета Тунберг?

Световните лидери могат да предприемат стъпки, за да ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници

22:35 | 03.10.19 г. 31
<p>
	Грета Тунберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Грета Тунберг. Снимка: Ройтерс

Шестнадесетгодишно момиче от Швеция Грета Тунберг успя да привлече вниманието на света върху себе си през изминалата седмица, когато взе участие в срещата на върха на ООН в Ню Йорк относно климата. Тя изиска от световните лидери да предприемат незабавни действия срещу нарастващата заплаха от катастрофалните климатични промени. Борбеният дух на Грета успя да я телепортира от седмичните протести в нейното училище в Швеция до мащабната глобална демонстрация за климата през септември, която събра между 4 и 6 милиона души, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Имаше различни реакции след речта на Тунберг по време на срещата на върха на ООН, на която тя обвиняви световните лидери, че умишлено игнорират ужасяващите научни доклади, подкрепящи заключението, че трябва незабавно да се предприемат действия, за да се предотврати повишаването на глобалните температури над 1,5 градуса по Целзий. 

"Ние сме в началото на масово изчезване и всичко, за което можете да говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж", разкритикува Тунберг действията на световните лидери, прибавяйки: "Как смеете!".

Мнозина отправиха критики към Тунберг, определяйки я като дете, което няма образованието или опита, за да прави подобни изявления пред някои от най-силните лидери в света, осъждайки системата, на която се основава нашата глобална икономика.

И така, идеалният свят на Грета Тунберг в този, в който лидерите биха изоставили незабавно всичко, биха слушали, биха чели най-актуалните научни доклади и биха предприели незабавни действия за постигане на бърза промяна в начина, по който управляваме нашия свят.

Междуправителственият комитет за изменението на климата (IPCC) публикува обширен доклад в края на миналата година, който обобщава текущото количество на световните емисии на парникови газове и предвижда какво би станало ако страните се придържат към ограниченията си относно емисиите, заложени в Парижкото споразумение.

Резултатите са ужасяващи. Дори ако страните, включени в Парижкото споразумение, се придържат към своите обещания да намалят въглеродните емисии, най-вероятно пак ще бъде прекрачена границата от 1,5 градуса по Целзий, което ще има катастрофални последици за околната среда и всички онези от нас, които живеят в този свят. „Предизвикателствата пред прехода, както и идентифицираните компромиси, могат да бъдат намалени, ако емисиите в световен мащаб значително бъдат свити преди 2030 г“, се посочва в доклада.

Изкопаемите горива и енергийният сектор като цяло са най-големият фактор за огромното количество емисии на парникови газове в САЩ и по света. Селскостопанският сектор също е основен замърсител, особено по отношение на метана, газ, многократно по-опасен за озоновия слой от въглеродния диоксид. В същото време въглеродният диоксид остава в атмосферата за повече от 100 години, предизвиквайки парников ефект.

Има ли по-невъзобновяеми ресурси от петрола, въглищата и природния газ? Климатичните промени настрана, тук говорим за намиране на жизненоважни ресурси, които да подсигурят световната енергетика, когато ограничените количества изкопаеми горива привършват. Защо това не стане сега?

Цената на възобновяемите енергийни източници се е понижила значително и за първи път в индустриализираната история тя се е превърнала в икономически изгоден алтернативен и чист вариант на изкопаемите ресурси. Вятърът и слънчевата енергия станаха по-евтини от въглищата в две трети от страните по света. Освен това, тъй като тук говорим за мечтания свят на Грета Тунберг, ако световните политически и индустриални лидери действително поемат инициативата да се освободят от изкопаемите горива и да наложат въглеродните данъци, възобновяемите енергийни източници ще станат икономически най-изгодният избор.

Регистрирани са невероятни постижения и в индустрията за съхранение на енергия, която би могла да се справи с най-големия недостатък на слънчевата енергия и вятъра - факта, че те са променливи. Чрез отклоняване на инвестициите към индустрията за съхранение на енергия (както вече направи Китай), би било възможно да се поддържа равномерен поток от енергия през мрежата денонощно, при спокойни или бурни метеорологични условия.

Въпреки всички проблеми с ядрената енергия и управлението на ядрените отпадъци, тя си остава изключително мощен източник на енергия, който е напълно лишен от въглеродни емисии. Чрез диверсификацията от изкопаемите горива ще може да бъдат отделени още средства за подобряване на безопасността на ядрените централи и управлението на отработеното гориво.

Да, светът работи на изкопаеми горива. Не, това не може да се промени за една нощ. Да, много влиятелни хора биха загубили много пари от глобалното спиране на кранчето на петрола. Но световните лидери могат да предприемат стъпки, за да ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници.

По-горещият свят е свят, в който храната и водата стават все по-оскъдни, където катастрофалните природни бедствия стават все по-чести, където биологичното разнообразие е унищожено и където третата световна война не е въпрос на това дали ще се случи, а колко скоро. Грета Тунберг може да няма отговорите, но не греши, когато казва, че нещо трябва да се промени - сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 10
scott
преди 4 години
Гретхен,КАК СМЕЕШ да държиш такъв тона на хора разполагащи с ядрени оръжия и състав, който може да ги стартира всеки момент?Даваш ли си сметка колко си жалка с призивите към макаците да си ограничът въглеродниа отпечатък и метаните към истинските замърсители?На какво отголе си дръзка? Колкото и да те ползват като ОРЪЖИЕ за промиване на мозаци си не по-ефективна от една прашка.Смееем да ти се смеем, да те псуваме да ти се подиграваме. забавлеваме се бе. И ше те неутрализират - скоро. Тогава най ше ми стане кеф.А най-удовлетворен ше съм, ако некой ден се размрънкаш: ТЕЗ 16 ТРИЛКИ У ДОЛАРЕС И 1.2 ТРИЛКИ У ЕВРОНИ АЗ ВИ ГИ ДОКАРАХ пък сега напрао ме сдъвквате и изплювате. Как смеете?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Onia
преди 4 години
Индустрия, която не замърсява или поне замърсява по-малко. Никой не цели да се върнем в горите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Преди това се беше определила като "много щастливо младо момиче очакващо бляскаво и прекрасно бъдеще", както се бе изказал за нея Доналд Тръмп.Може и да е с Аспергер, но момичето умее да отвръща на подигравките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Irish Times:Шведская экоактивистка Грета Тунберг, которая стала знаменита после своей пламенной речи в ООН, сменила свою подпись на странице в Twitter на добрый, но плохо информированный подросток, пишет The Irish Times. Именно так назвал е российский президент Владимир Путин, комментируя е выступление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
V.At.
преди 4 години
Извинете над 2 милиарда години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 15
Onia
преди 4 години
Да се твърди, че няма климатични промени и че те не са предизвикани от човека е меко казано безотговорно. Друг е въпросът кой и как трябва да реши пролема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 5
V.At.
преди 4 години
Бих предложил експеримент. Ако шведската правителство наистина стои зад Грета нека да направи следното:1. За един месец затварят летищата в Швеция.2. За една година спират производството на Грипен.3. В ресторанта в Икеа продават само веганска храна.Ако е удачен експеримента може да говорим за включване на други страни към него.И нещо за статистиката, която се предлага. Земята съществува от над 2 млн. години. Статистически измервания по климата се правят малко повече от 100 години. Ако махнете политическата предубеденост, нито един уважаващ себе си статистик би се съгласил, че това е достоверна извадка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
DarkStar
преди 4 години
Реално има два проблема, които се смесват в един:1. замърсяване - което си е повсеместно (за съжаление) и2. връзката между дейността на човека и затоплянето на климата.Относно проблем 2 - наскоро гледах един документален филм - The Great Global Warming Swindle . Има доста интересни факти, които след като се изгледа определено ще даде интересна перспектива на това как се затопля земята и за въздействието на CO2 сравнено с другите фактори. (все пак е имало няколко ледникови периода и ледът се е разтопил без хората да са можели да палят повече от едно огнище в някоя пещера...)Струва си да се изгледа за по-добро осведомяване по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 4 години
по заглавието си лиичи че статията е супер тъъъпа и няма да е чета, тук съм само да напцувам Импа, ама него го няма :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Няма нелечими болести (освен генетични и рак последна фаза),има нелечими хора.Познавам майка на аутист. И майката, и синът бутат масло, кой-повече, кой по-малко. Като как да спазват строга диета 1-2 години.С антибиотици и противозачатъчни, с фалшива храна и пр.от майка на дете се предава все по-агресивна бактериална флора.Без бактерии човек не може да храносмила.Тяхната флора освен храносмилане дава и доста гниене под всякакви форми.Най-леката - тия обичат много сладко, защото храносмилането им прави много алкоголи - и това бие естествено в мозъка.И много друго - но в книгата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още