IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждал мечтаният свят на Грета Тунберг?

Световните лидери могат да предприемат стъпки, за да ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници

22:35 | 03.10.19 г. 31
<p>
	Грета Тунберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Грета Тунберг. Снимка: Ройтерс

Шестнадесетгодишно момиче от Швеция Грета Тунберг успя да привлече вниманието на света върху себе си през изминалата седмица, когато взе участие в срещата на върха на ООН в Ню Йорк относно климата. Тя изиска от световните лидери да предприемат незабавни действия срещу нарастващата заплаха от катастрофалните климатични промени. Борбеният дух на Грета успя да я телепортира от седмичните протести в нейното училище в Швеция до мащабната глобална демонстрация за климата през септември, която събра между 4 и 6 милиона души, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Имаше различни реакции след речта на Тунберг по време на срещата на върха на ООН, на която тя обвиняви световните лидери, че умишлено игнорират ужасяващите научни доклади, подкрепящи заключението, че трябва незабавно да се предприемат действия, за да се предотврати повишаването на глобалните температури над 1,5 градуса по Целзий. 

"Ние сме в началото на масово изчезване и всичко, за което можете да говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж", разкритикува Тунберг действията на световните лидери, прибавяйки: "Как смеете!".

Мнозина отправиха критики към Тунберг, определяйки я като дете, което няма образованието или опита, за да прави подобни изявления пред някои от най-силните лидери в света, осъждайки системата, на която се основава нашата глобална икономика.

И така, идеалният свят на Грета Тунберг в този, в който лидерите биха изоставили незабавно всичко, биха слушали, биха чели най-актуалните научни доклади и биха предприели незабавни действия за постигане на бърза промяна в начина, по който управляваме нашия свят.

Междуправителственият комитет за изменението на климата (IPCC) публикува обширен доклад в края на миналата година, който обобщава текущото количество на световните емисии на парникови газове и предвижда какво би станало ако страните се придържат към ограниченията си относно емисиите, заложени в Парижкото споразумение.

Резултатите са ужасяващи. Дори ако страните, включени в Парижкото споразумение, се придържат към своите обещания да намалят въглеродните емисии, най-вероятно пак ще бъде прекрачена границата от 1,5 градуса по Целзий, което ще има катастрофални последици за околната среда и всички онези от нас, които живеят в този свят. „Предизвикателствата пред прехода, както и идентифицираните компромиси, могат да бъдат намалени, ако емисиите в световен мащаб значително бъдат свити преди 2030 г“, се посочва в доклада.

Изкопаемите горива и енергийният сектор като цяло са най-големият фактор за огромното количество емисии на парникови газове в САЩ и по света. Селскостопанският сектор също е основен замърсител, особено по отношение на метана, газ, многократно по-опасен за озоновия слой от въглеродния диоксид. В същото време въглеродният диоксид остава в атмосферата за повече от 100 години, предизвиквайки парников ефект.

Има ли по-невъзобновяеми ресурси от петрола, въглищата и природния газ? Климатичните промени настрана, тук говорим за намиране на жизненоважни ресурси, които да подсигурят световната енергетика, когато ограничените количества изкопаеми горива привършват. Защо това не стане сега?

Цената на възобновяемите енергийни източници се е понижила значително и за първи път в индустриализираната история тя се е превърнала в икономически изгоден алтернативен и чист вариант на изкопаемите ресурси. Вятърът и слънчевата енергия станаха по-евтини от въглищата в две трети от страните по света. Освен това, тъй като тук говорим за мечтания свят на Грета Тунберг, ако световните политически и индустриални лидери действително поемат инициативата да се освободят от изкопаемите горива и да наложат въглеродните данъци, възобновяемите енергийни източници ще станат икономически най-изгодният избор.

Регистрирани са невероятни постижения и в индустрията за съхранение на енергия, която би могла да се справи с най-големия недостатък на слънчевата енергия и вятъра - факта, че те са променливи. Чрез отклоняване на инвестициите към индустрията за съхранение на енергия (както вече направи Китай), би било възможно да се поддържа равномерен поток от енергия през мрежата денонощно, при спокойни или бурни метеорологични условия.

Въпреки всички проблеми с ядрената енергия и управлението на ядрените отпадъци, тя си остава изключително мощен източник на енергия, който е напълно лишен от въглеродни емисии. Чрез диверсификацията от изкопаемите горива ще може да бъдат отделени още средства за подобряване на безопасността на ядрените централи и управлението на отработеното гориво.

Да, светът работи на изкопаеми горива. Не, това не може да се промени за една нощ. Да, много влиятелни хора биха загубили много пари от глобалното спиране на кранчето на петрола. Но световните лидери могат да предприемат стъпки, за да ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници.

По-горещият свят е свят, в който храната и водата стават все по-оскъдни, където катастрофалните природни бедствия стават все по-чести, където биологичното разнообразие е унищожено и където третата световна война не е въпрос на това дали ще се случи, а колко скоро. Грета Тунберг може да няма отговорите, но не греши, когато казва, че нещо трябва да се промени - сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 9
mrynmryn
преди 4 години
Много народ (около 30%) може да се лекува с плацебо ефекта, но това не прави тик-така лечебен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
Точно с 2 търсения намираш и следното - "As yet, no studies have examined the effects of the GAPS dietary protocol on the symptoms and behaviors associated with autism.Because of this, it is impossible to know how it could help people with autism and whether it is an effective treatment."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 9
DADA
преди 4 години
Най-накрая си го каза (за ваксините), айде сега ни обади за кемтрейлса и евреите илюминати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Мрън, мрън - супер име си си избрал. Прилича ти.Но не си чел книгата. Защо светът я купува в милиони тираж, ако не върши работа.Д-р Наташа Кембъл-Макбрайд имала дете аутист и го е излекувала! На 100%.Дали не знае какво пише в книгата си?Ако мрънкаш още, ще отделя от времето си да запълня пропуските в разбирането ти за светът в който живееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 13
onezero
преди 4 години
Който потърси мнението на истински учени, а не на платени мекерета ще види, че човекът няма абсолютно никаква роля в затоплянето или застудяването, а цялото това театро около това душевно болно девойче е за да се вземат едни пари от наивните ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
mrynmryn
преди 4 години
Май и ти имаш някаква форма на аутизъм, иначе не би направил такова неадекватно заключение, като това на първия ред....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 4 години
Момичето е безкрайно право. То не може обаче да осъзнае, че формата трябва да е пожелателна а не императивна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
На практика всеки аутизъм е лечим,стига да не си върл фен на ваксинации и да гушиш фармафията.GAPS - Синдром на храносмилателната система и психикатаД-р Наташа Кембъл-Макбрайдhttps://***.book.store.bg/p187495/gaps-sindrom-na-hranosmilatelnata-sistema-i-psihikata-d-r-natasha-kembyl-makbrajd.htmlОтдолу има много пояснения по книгата бестселър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
От шведската нишка на PR и спонсори,стигаме до Ал Гор и способността му да отваря врати. Ако ще и ООН-ски.Ал Гор беше кой? Ще се сетите.Едва ли обаче знаете, че в политиката започва с 2 000 000 $и завършва като еко-активист и еко-борсаджия на парникови газовес 100 000 000 $. Борсата вече я няма, но вероятно има нов проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още