IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС няма да подкрепи предстоящия национален протест на медиците

Постигнати са договорености, които ще гарантират по-добри условия на труд и заплащане, смятат от съсловната организация

10:59 | 04.10.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Архив</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Архив

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да се включи в предстоящия национален протест на професионалистите по здравни грижи заради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи. Това се посочва в позиция на съсловната организация,

Лекарският съюз и министерството са се споразумели за увеличаване на бюджета на Здравната каса, съобразено с растежа на минималната и средната работна заплата за 2020 година, за значимо увеличаване на клиничните пътеки с минимум средно 15 на сто, договорено е премахване на порочната практика да се разпределят средства за завишени обеми за сметка на ниски цени, посочва се в мотивите на БЛС.

Договорено е и в НРД да бъде записано задължителен минимален процент от стойността на клиничните пътеки за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи.

БЛС продължава да настоява за изплащане на надлимитната дейност. Процесът е задвижен на нов етап и се очаква еднозначно решение от ВКС, посочва се в становището.

Съсловната организация няма да се включи в националния протест на 7 октомври и заради несъгласие с някои от исканията на КНСБ, пише в позицията.

Припомняяме, че и медицински сестри се дистанцираха от организирания от КНСБ протест.

"Протестите ще продължават. В бутафорния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ, ние няма да участваме. Това не е нашият протест“, посочиха представители на медсестрите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 4 години
БЛС е организация, която защитава интересите на частните болници, които са най-големите хайдуци в здравеопазването. Това обяснява и поведението им. Те искат общо увеличаване на парите за здраве, което увеличение да се опоска от частниците. Не случайно шефа на лекарския съюз е най-доверено лице на най-големия собственик на частни болници - М. Тиков. Разрушаването и опоскването на здравната система, започнато по времето на лицето И. Костов, уверено продължава. Лечението е лесно - частните болници да се отрежат от държавното (НЗОК) финансиране и отмяна задължителното членство в БЛС, за да не говори някой, поставен от "силните на деня", от името на тридесет хиляди лекари, имащи съвсем други интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още