IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работните места в САЩ се увеличават със 114 000 през септември

Средното почасово заплащане се увеличава с 2,9% на годишна основа

18:33 | 04.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Увеличението на работните места в частния сектор на САЩ се оказа по-малко от прогнозираното за септември, а ръстът на заплатите намалява и това е предупредителен знак, че рекордно дългото нарастване на икономиката може да се забави още повече, въпреки че безработицата спадна до половинвековно дъно, съобщава Bloomberg.

Работните места в частния сектор се увеличават със 114 000 при прогнозиран ръст от 133 000. Миналия месец ръстът е бил със 122 000, сочи доклад на Министерството на труда от петък. Новосъздадените работни места в държавния сектор са достигнали 136 000, което също е под прогнозираното увеличение от 140 000.

Средното почасово заплащане се увеличава с 2,9% спрямо година по-рано. Степента на безработица неочаквано спада до 3,5% спрямо 3,7% през миналата година и достига най-ниските си нива от декември 1969 г. насам.

Слабите данни може да насърчат Федералният резерв да понижи за трети път лихвените проценти по-късно този месец. Те засилват притесненията, че търговската политика на президента Доналд Тръмп представлява все по-нарастваща заплаха за растежа в най-голямата икономика в света, въпреки че спадът на безработицата му даде възможност да се похвали в Twitter, последван от икономическия си съветник Лари Кудлоу.

Докладът за заетостта завършва седмица, в която основните американски индекси отбелязаха рязък спад заради данните за забавяне на промишленото производство до най-ниското му ниво от десет години. Забавянето също заплашва перспективите на Тръмп за преизбиране на президентския пост през следващата година, тъй като той често основава посланията си на силната икономика.

Инвеститорите очакват централната банка да намали лихвените проценти на заседанието си на 29 и 30 октомври. Предполага се, че данните за работните места ще накарат Фед да пристъпи към ново намаляване на ставките, въпреки че късно в четвъртък заместник-гуверньорът на Фед Ричард Кларида заяви, че икономиката остава стабилна и рисковете от рецесия няма да се „повишат особено при подходяща парична политика. "

Ръстът на работните места е съсредоточен в секторите на здравеопазването и професионалните и бизнес услуги. Заетостта в търговията на дребно се свива за осми пореден месец, докато растежът на работните места в строителството остава слаб.

Промишленото производство е създало 2000 нови работни места, продължавайки тенденцията за по-слаб растеж. Това вероятно е отражение на забавянето на дейността на заводите, което беше видимо и от данните на Института за управление на доставките. Те показаха забавяне на производството и на поръчките на фона на по-слабото търсене на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Вече никой не вярва на нищо заради ТромпСупер негатив по ар за хамреика за години напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
В Турция е надеждата , налЕ ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Това вероятно е последния добър месец за американската безработица Всичките работни места са създадени в държавния сектор -вероятно назначение на учители лекари в държавните болници и друга администрация Следващия месец вероятно ще бъдат създадени по малко от 100 К работни места което значи увеличение на безработицата Американската икономика е близо до рецесия Дали ще помогне намалението на лихвените % Вероятно за кратко в Дано да греша В противен случай светът го чакат трудни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още