IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондове на „Алианц България“ са продали част от акциите си в „Стара планина холд“

Техният дял вече е паднал под 10% от капитала на дружеството с продажбата на около 12 600 акции в рамките на един ден

09:21 | 07.10.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фондовете на „Алианц България“ са продали част от акциите си в „Стара планина холд“ АД, съобщи публичното дружество чрез БФБ-София.

Техният дял вече е паднал под 10% от капитала на дружеството с продажбата на около 12 600 акции (или 0,06% от капитала) в рамките на един ден. Официалното обявление, е че делът им пада от 10,02% на 9,96% или до 2 091 050 акции. Датата на прехвърляне на акциите е 1 октомври 2019 г.

Тъй като прехвърлянето на акциите в Централен депозитар отнема 2 работни дни, вероятно става дума за сделки от 27 септември 2019 г., когато са изтъргувани общо 13 300 акции в 18 сделки, всичките при цена от 5,5 лв. за ценна книга.

Фондовете на „Алианц“ обявяват само сделките в деня на преминаване на границата кратна на 5%, в случая 10%. Възможно е да имат продажби в предходния ден, доближавайки границата от 10% участие, както и да имат продажби и в следващите дни, тъй като тогава също има сделки.

Така се оказва, че освен продажби на акции от „Стара планина холд“ АД с продавач Expat SOFIX ETF, има и такива от пенсионните фондове на Алианц България. Тези на Expat SOFIX ETF трябваше да бъдат осъществени поради излизането на холдинга от индекса SOFIX на 20 септември.

Акциите на „Стара планина холд“ АД поевтиняват с 21,32% в последните 12 месеца до 5,35 лв. за акция и 112,35 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,242105 лв. Затова прави впечатление, че пенсионните фондове на „Алианц“ продават въпреки понижените цени. Може би очакват влошаване на резултатите на холдинга.

Основни дъщерни дружества на „Стара планина холд“ АД като „М+С Хидравлик“ АД и „Хидравлични елементи и системи“ АД отчетоха тежък август със спад на печалбите между 55% и 87%, вероятно повлияни от напреженията в световната търговия.

В края на август акциите на „Стара планина холд“ АД бяха паднали до над 3-годишно дъно от 5 лв. за ценна книга, но покупки от свързаното лице „Состра Инженеринг“ ЕООД ги изстреляха с 11% до 5,55 лв. за акция в края на септември 2019 г.

Последва успокояване на търговията и последната сделка от 4 октомври 2019 г. е при цена от 5,35 лв. за ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на „Стара планина холд“ АД.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
hamorphis
преди 4 години
Да. Жена ми е в Алианц и като погледна от време на време винаги са фондът с най-ниска доходност. Аз съм в NN. Пак са чужд фонд и не са свързани с Химимпорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
markov
преди 4 години
Браво на алианц за най-ниската доходност на пенсионните им фондове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
vale1
преди 4 години
Възниква 1 хипотетичен въпрос - дали е възможно някои пенсионни фондоведа манипулират състава на Софикс за да може да се освободят от дадено нежелано вложение ?Естествено това е само в сферата на догадките ,а и такова нещо едва ли може да се докаже по някакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 20
pass
преди 4 години
Алианц са едни от малкото фондове у нас, които си знаят работата. Като гледам какви хора има по останалите фондове, даже не ми се коментира, докато тук обикновено няма партийни или връзкарски назначения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 20
Setver
преди 4 години
Браво на Алианц. Те и преди бяха първите които се ориентираха добре при идването на предната криза, явно и сега не спят като останалите. Който го може, го може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още