IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея няма да продължи преговорите, ако САЩ не променят позицията си

Главният пратеник на КНДР съобщи, че преговорите с Вашингтон в ядрената област в Стокхолм са се провалили

18:00 | 06.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Северна Корея заяви, че не възнамерява да продължи преговорите със САЩ, ако Вашингтон не се откаже от "враждебната си политика", предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Министерството на външните работи на КНДР направи изявлението днес, само часове след като главният й пратеник на работните преговори в Стокхолм заяви, че те са се провалили, защото САЩ не са променили старата си позиция.

САЩ заявиха, че двете страни са имали добри дискусии в Стокхолм и че Държавният департамент е приел поканата на Швеция да се върнат за още дискусии с Пхенян след две седмици.

Севернокорейското министерство обаче отхвърли американската декларация като безпочвена и заяви, че Северна Корея не е готова да води подобни разочароващи преговори като тези в Стокхолм, докато САЩ не предприемат съществена стъпка към пълен и необратим отказ от враждебната политика спрямо Пхенян и добави ,че Вашингтон е неспособен да предложи алтернативни планове само за две седмици.

Според севернокорейското министерство Вашингтон не е извършил никаква подготовка за преговорите в Швеция и само е преследвал собствените си политически цели. "САЩ разпространяват напълно безпочваното твърдение, че двете страни са готови да се срещнат след две седмици. Малко вероятно е изобщо да могат да съставят предложение, отговарящо на очакванията на КНДР и на изискванията на международната общност, само за две седмици", гласи коментарът на Пхенян. 

Делегацията на Северна Корея е излетяла днес за Москва и вероятно ще се върне в родината си през Пекин, съобщи южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. Кортеж с представителите на САЩ също е напуснал хотел в Стокхолм, допълва същият източник. 

"Струва ми се, че Северна Корея иска да направи две неща: първо, да спечели време, за да продължи да разширява и подобрява ракетните и ядрените си сили, и второ, да преговаря за условията, при които може да бъде приета като ядрена сила", коментира Випин Наран, експерт по ядрените въпроси в Масачузетския технологичен институт, цитиран от Ройтерс. 

"Ако това е така, най-добрата им стратегия е да размахват надеждата за въображаема бъдеща сделка, но да блокират действителни преговори, да не говорим да участват в изработването или задействането на подобна сделка", допълва Наранг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още