IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национален протест на здравните специалисти организира КНСБ

Българският лекарски съюз и медсестрите, които протестират от март, не го подкрепят

09:32 | 07.10.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

На Световния ден за достоен труд - 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, организират национален протест в София. 

Той е организиран от КНСБ, започва в 11 ч. и се очаква да събере повече от 7000 души от цялата страна пред Министерския съвет в София.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Организаторите на протеста смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването. 

Протестната акция има за цел да предложи на законодателната, на изпълнителната и на местната власти да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в Колективния трудов договор през 2018-а за сектор „Здравеопазване“, посочва се в позиция на синдиката.

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, в Министерския съвет, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на финансите. 

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи. 

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

Тече процес на тотална подмяна на общественото здравеопазване с частно, заяви пред БНР д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш здравен министър.

„Здравеопазването не е сергия, а е дълбоко социална система“, подчерта тя. Според нея през клиничните пътеки няма да се реши проблемът, затова и протестите отново набъбват и се разрастват, а двете правителствени постановления за увеличаване на средствата са смущаващи.

„За да се направи това постановление на Министерския съвет, би трябвало да са извадени едни бюджетни пари – 50 млн. лева. След 1 месец тихо, незабелязано от 50 млн. те стават 6 млн. Как цялото правителство реши, че може да извади тези пари и да ги даде на търговски дружества. Нашата здравна система е единствена в света, която е прост аритметичен сбор от търговски субекти. Такава здравна система в света няма“. По думите на д-р Виткова има цели профили в медицината, в които не е влязъл нито лев от увеличението на клиничните пътеки.

Тя смята, че разделянето на протеста няма да е от полза. „Ако целта е наистина да се намалят тежките диспропорции във възнагражденията в здравната система, би трябвало силите да бъдат обединени, а позициите избистрени“, категорична е д-р Виткова. Тя подчерта, че формирането на заплатите сега е в ръцете на търговските дружества. Според нея, докато това е така, няма как да се реши проблемът, защото в момента има 4 и 5-цифрени заплати и те не са единични. 

Виткова изказа мнение, че е необходима методика за формиране на работната заплата, за да има повече справедливост. Тя повтори, че трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазване и да се намалят разходите от джоба на пациента.

„Това, което днес искат протестиращите, са напълно постижими и справедливи неща“, каза д-р Нигяр Джафер от ДСП, зам.-председател на НС и член на парламентарната здравна комисия. Тя посочи причините, довели до кризата в системата.

„Незнанието как функционира системата от страна на хората, които упражняват властта и които са в изпълнителната власт, и раболепието, заради които никой не посмя да каже на премиера, че предложението да се дадат така пари няма да доведе до увеличение на заплатите на тези хора“.

Липсата на доверие към институциите е важният въпрос, подчерта тя. Според д-р Джафер правилата трябва да са еднакви за всички – и за частни, и за държавни болници.

"В днешния протест на медицинските специалисти участва КНСБ - те са организация, която над 10 години не е защитила едно наше право. Затова не участваме в този протест", каза Веселина Ганчева от Асоциацията на българските медицински сестри по БНТ.

"Промяна в заплащането от 20-50 до 70 лв. не е промяна. Заплатите на медицинските специалисти са обидно ниски. Но трябва да се промени и моделът на здравеопазването", каза Ганчева. По думите ѝ при протеста им са били прехвърляни от група на група, а липсва политическа воля проблемът да се реши. Ние искаме гарантирана основна заплата и над нея да се надгражда, в зависимост от стаж и придобивки. Според Ганчева здравната система с клинични пътеки не е работеща и е опасна за пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Сега българската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на лева. При наличие на фаталната банкова грешка, колкото повече е националния икономически растеж толкова щетите са по-много и общественото здравеопазване е с повече проблеми.Устойчивото успешно обществено здравеопазване е възможно, когато централната банка правилно емитира пари.Защо КНСБ е с реално съгласие централната банка неправилно да емитира пари, а след това е с претенции някой друг да плаща щети от изпълнение на тяхно желание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още