IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за болниците ще бъдат увеличени с над 200 млн. лева догодина

От тях три четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала

13:32 | 07.10.19 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

За следващата година средствата за болниците в бюджета на Здравната каса ще бъдат увеличени с над 200 млн. лева, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Министърът, заедно с ръководството на КНСБ и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, се срещна с вицепремиера Томислав Дончев. 

Днес, на Световния ден за достоен труд - 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, провеждат национален протест в София. Те настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

От тези 200 млн. лв. три четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала, увери Ананиев. По думите му в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в Колективния трудов договор. 

„С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството“, коментира здравният министър. И посочи, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати. 

Предвидено е през следващата година част от стойността на клиничните пътеки да бъде заделяна за възнаграждения.

Пламен Димитров, президент на КНСБ каза, че по време на срещата е било обсъдено и финансирането на детското и училищното здравеопазване. Средствата и за тях са завишени, но не толкова колкото очаквахме, каза Димитров. По думите му синдикатът ще продължи да защитава и интересите на малките и общинските болници, в които не могат да бъдат достигнати нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор. 

В края на миналата седмица Ананиев каза, че за за следващата година предвиденият ресурс за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ е значително по-голям от този, който е сега. Очаква се този ресурс да не минава през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения.

Министърът поясни, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Не 200 млн., а и 400 млн. лв. да отпуснат за болнична помощ, частните болници (собствениците им) ще ги "усвоят" и увеличението на заплатите ще е символично, като тези параметри - основни заплати 900-950 лв за сестри и 1100-1200 лв. за лекари, няма да се постигнат в огромната част от болниците. Докато октопода на частниците не бъде отрязан от общественото финансиране, оправяне няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Продължава упорито да се обещава в бъдеще време Защо и този министър не изчака приемането на бюджета за следващата година и тогава да обещава Обещава се увеличение на учителските заплати на полицаите и всички в администрацията Откъде ще доидат парите Трябва да ги вземат от някъде Ръста на Б В П следващата години няма да бъде по висок от два процента Светът е пред рецесия и ако търговската воина не бъде прекратена дори това ще е много Тези високи лозунги ми звучат по вече за предизборна агитация отколкото на реалност След изборите всички ще изтрезнеят и вероятно обещанията ще престанат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още