IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да навлезе в стагнация като японската, ако не започне да харчи

Според изпълнителния директор на Blackstone Стивън Шварцман икономиката на еврозоната рискува да навлезе в период на продължителна икономическа стагнация

19:40 | 07.10.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката на еврозоната рискува да навлезе в период на продължителна икономическа стагнация, подобна на тази в Япония, освен ако правителствата не предоставят фискални стимули, предупреди изпълнителният директор на Blackstone Стивън Шварцман.

В интервю за "Squawk Box Europe" на CNBC в понеделник, Шварцман повтори критиките от страна на най-добрите европейски банкови ръководители, последната от които беше на изпълнителния директор на Société Générale Фредерик Оудеа, относно отрицателните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Оудеа стана последният, който се включи в дебата за паричната политика, като каза пред в. Financial Times, че програмата за купуване на облигации на ЕЦБ ще подкрепи провалящите се институции и ще попречи на консолидирането в европейския банков сектор.

С последното си решение ЕЦБ даде началото на нов пакет от количествени облекчения и допълнително намали основния си депозитен процент с 10 базисни пункта до -0,5%, което е ново рекордно ниско ниво.

Шварцман каза пред CNBC, че отрицателните лихвени проценти в Европа възпрепядстват финансовите институции, като застрахователни компании и депозитари, да печелят пари.

В опит да облекчи част от натиска от отрицателните ставки върху банковите баланси ЕЦБ въведе двустепенна система на лихвени проценти, мярка, насърчена от ръководителите на различни големи европейски банки през последния приходен сезон.

„Важната причина е, че ако тези институции не печелят пари, те не могат да увеличат капитала си“, каза той.

„Ако не могат да увеличат капитала си, не могат да дават повече заеми на хора и на компании. Ако не можете да давате повече заеми, не увеличавате икономиката си. Трябва да имате кредитна експанзия, за да расте икономика. "

Шварцман предположи, че в Европа отрицателните проценти изглежда се разглеждат като „панацея“, но изтъкна, че икономиката в еврозоната достига момент, в който ще са необходими фискални стимули, особено в Германия.

„Алтернативата е това, което Япония правеше цели 25 години. По същество тя не растеше, а замръзна. Това може да се случи и то също не е добро за хората “, каза той.

„Понякога живеем в свят, в който има само лоши алтернативи и мисля, че това е нещо, което виждаме в момента.“

Сравненията между настоящия европейски икономически климат и Япония бяха широко признати през последните месеци. Така наречената „японизация“ в еврозоната се отнася до възможността за възпроизвеждане на „изгубените десетилетия на Япония“ под формата на нисък растеж и лека дефлация.

„Япония експериментира с различни форми на количествени облекчения, нулеви проценти и отрицателни проценти от 1982 г., но няма много доказателства, че това е оказало много голям ефект върху японската икономика“, обясни глобалният макро стратег на VTB Capital Нийл Маккинън след неотдавнашното обявяване на новият пакет от стимули на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Може и да не го разбирате и одобрявате ,но човекът е прав.Едно бързо покачващо стойноста си евро ще предизвика стагнация и продължителнарецесия в ЕС и печатането на пари е вариянт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Не само нулеви проценти и отрицателни лихви са нужни на Европейската икономика. В страни, в които 30 и повече процента от дохода от труд и над 20 процента от печалбите отиват за данъци е редно да се замислим как действат пазарните правила в тези условия. Правилно ли се преразпределят те и изобщо възможно ли е това да е на пазарен принцип. Намаляването на данъчните ставки за бизнеса с положителност ще подобрят икономиките на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Последният абзац опровергава цялата стратегия на ЕЦБ. Япония направи споменатите финансови експерименти, за 30 години те не дадоха добър резултат - хайде и ние да направим същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Всички много добре знаят , че призивът за харчене е критика .Защото няма как да харчиш , ако не си заделял излишъци , ако не си реформирал икономиката си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
Padreto
преди 4 години
Във Венецуела затова никога не са спирали да печатат и харчат. Страх ги е от стагнация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още