IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните и газовите компании властват в класацията на Forbes за 2019 г.

Саудитската Aramco е успяла да генерира 111 млрд. долара приходи, изпреварвайки за лидерската позиция американската Apple в класацията за най-големите световни компании

13:06 | 08.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Генерираните колективни приходи на петролните и газови компании в класацията на Forbes Global 2000 за най-големите компании за 2019 г. надминават тези на всеки друг сектор, информират от GlobalData.

Анализът установява, че най-големите компании, чиято дейност е свързана с добив и обработка на течни изкопаеми горива, увеличават общите си приходи с 16% през последните 12 месеца. 

Други сектори в списъка, които варират от застрахователно и банковото дело до здравеопазване, са сериозно засегнати от широкомащабни проблеми като Brexit и затягащите се регулации в Китай. 

„Декларацията за сътрудничество между членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, подписана на на 30 ноември 2017 г. за доброволни корекции на производството до около 1,8 млн. барела на ден през 2018 г., има положително въздействие върху петролния и газовия сектор, споделя Парт Вала, анализатор в GlobalData.

„Дефлацията на цените, породена от конкуренцията при генеричните лекарства, от друга страна подпомогна фармацевтичния и здравния сектор”, добавя още експертът.

Според Вала продажбите в застрахователния сектор са били повлияни от Brexit, промените в застрахователната тарифа в различните страни и от свиването на втория най-голям в света пазар на животозастраховане, Китай, поради по-строгите регулации върху застрахователните посредници.

Саудитската Aramco е лидер по отношение на приходите в петролния и газовия сектор през 2019 г.

От всички големи петролни и газови компании, саудитската държавна компания Aramco бележи най-впечатляващи приходи на фона на своята глобална стратегия за разширяване.

Компанията успя да генерира 111 млрд. долара приходи (85 млрд. паунда) през миналата година, като остави зад себе си на втора позиция американската технологична компания Apple, която регистрира приходи в размер на 59,5 млрд. долара (45,6 млрд. паунда), която стана първото дружество, оценено на повече от 1 трлн. долара (770 млрд. паунда) през август.

forbes forbes

Южнокорейската Samsung, американската Alphabet и листнатият на Нюйоркската фондова борса кредитор JP Morgan Chase заемат съответно трето, четвърто и пето място в класацията на Forbes с приходи съответно от 35,1 млрд. долара (26,9 млрд. паунда), 30,7 млрд. долара (23,5 млрд. долара) и 30,7 млрд. долара (23,5 млрд. паунда), докато индустриалните съперници на Aramco, британско-холандската Shell и американската Exxon Mobil, могат да се похвалят с приходи от малко над 20 млрд. долара.

„Като най-печелившата компания в света, може да се твърди, че Aramco няма нужда да прибягва до продажба на корпоративна облигация, която по-скоро служи като второстепенна цел за вдъхване на доверие и предлагане на прозрачност относно финансирането, тъй като компанията разработва своята глобална стратегия за разширяване“, смята Анна Белова, старши анализатор в GlobalData.

ExxonMobil изпитва сериозни затруднения при поддържането на темпото на растеж

ExxonMobil, друг петролен и газов гигант, изпитва сериозни затруднения през настоящата година по отношение на растежа, като отчете спад на печалбата от 15% през второто тримесечие, която се сви до 3,1 млрд. долара, в сравнение със същия период от миналата година.

В същото време производството на петрол на компанията нараства със 7 на сто до 3,9 млн. барела на ден спрямо второто тримесечие на 2018 г., докато производството на течности и природен газ отчита ръст съответно с 8% и 5%.

Председателят и главен изпълнителен директор на ExxonMobil Дарън Уудс споделя, че компанията продължава да постига „значителен напредък към изпълнението на поставените дългосрочни цели за растеж.

„Нашето ново съоръжения за крекинг в Залива на САЩ надхвърля проектния капацитет с 10%, по-малко от година след пускането му в експлоатация“, подчертава Уудс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Мидичката има приходи близо 400 МБ... печалбата и е над 20 МБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още