IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Не се ли радвате, че имаме най-големия БВП в историята на България

Дойдат ли избори, цели щабове мислят мръсотии. Навсякъде в света някой нещо иска, каза премиерът в телевизионно интервю

10:15 | 08.10.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

„Не се ли радвате, когато карате по Южната дъга, на фонтаните на НДК, на най-големия брутен вътрешен продукт в историята на България? Всичко, което е поискано, е дадено“, коментира в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов и добави, че лично той ще отреже лентата на магистрала „Хемус“. „Надявам се до 4-5 години това да стане. Около Търново върви по-бавно“, добави министър-председателят.

„Навсякъде в света някой нещо иска“, добави той по повод последните протести на медицинските сестри за по-високо заплащане. - Никога не съм подвеждал медицинските сестри, каза премиерът. На медицинските сестри им е дадено – през 2009 г., когато започнахме да управляваме, за здравеопазване са дадени над 2 млрд., а сега – през 2019 г. – над 5 млрд. лева, припомни премиерът. Според него медицинските сестри в определени болници получават много добри заплати плюс различни добавки, но заради общото увеличение на заплатите в държавния сектор медицинските работници също настояват за по-високи доходи. 

"Апартаментгейт” ни разби, нанасе ни тежки репутационни удари, видях крах в очите на хората", каза още лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че затова е взел в свои ръце предизборната кампания преди вота за Европейски парламент. И обяви, че в момента не се меси в кампаниите за местните избори.

„Ако има битка, тя е в смесените райони между ГЕРБ и ДПС“, смята премиерът. Според него Мая Манолова няма да може да управлява без общински съветници дори и да спечели изборите. 

Ако Йорданка Фандъкова пък загуби изборите на 27 октомври, според Борисов това ще бъде загуба най-вече за софиянци. „Защото София стана толкова хубав град. Фандъкова има много опит и много години вече управлява реални структури. Можете ли да погледнете биографията на другите кандидати – какво са работили“, попита Борисов.

Колкото до избора на нов главен прокурор и единствената кандидатура на Иван Гешев, премиерът каза, че работи добре с него по отношение на борбата с корупцията и по убийства – просто не трябва да се оставя прокуратурата да работи като арбитраж – всеки сезира прокуратурата, но тя трябва да работи, а не да решава мачове. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, когото си преценят, убеден е Борисов.

Относно „Терасагейт“ и на въпрос как Пламен Георгиев отива като консул във Валенсия, Борисов каза, че той работи добре, умен човек е, но миналия петък му поставил ултиматум и предупредил външния министър да си оттегли жалбата срещу терасата.

„Нашите отношения са като работник и работодател. Каза, че е купил така апартамента – все тая, трябва да я събори. Не може човек, отнел имущество за милиони, да се разправя за една незаконна тераса“, посочи премиерът. Той се пошегува, че що се отнася до владеенето на испански език, ще помоли Христо Стоичков да изпита Георгиев.

За новия политически проект на Слави Трифонов Борисов коментира, че „човешката глупост е безкрайна. „1300 години държава, основана от ханове и царе. Това го признават всички. Няма такава държава, защото всяка вечер в най-гледаното време да си презентираш партията и никой да не ти търси сметка, СЕМ да не го санкционир... На кой му е позволено подобно нещо? Нали се е държал политически неутрално. Сега нещата са честни. Той е умен човек и вижда откъде идва краха на политиците, дори най-обичаните и харесваните. Нека да видим кои ще са хората му. Тогава ореолът ще изчезне или силно ще бъде продупчен. Аз му пожелавам успех и вярвам, че играта ще е честна“, заяви Бойко Борисов.

Той коментира и конфликта между Турция и САЩ по повод намесата в Сирия. „Аз мога да чета между редовете. Турция се въоръжава в руско оръжие, за да не могат НАТО-вските системи да работят. Няма по-сложна ситуация от тази в региона ни сега“, каза премиерът.

Що се отнася до Северна Македония и членството в ЕС двете исторически комисии трябва да тръгнат чисто от изворите и да ни помогнат да не ги спираме за ЕС, каза Бойко Борисов. „Ако спрем Северна Македония, ще пише в учебниците по история, че сме го направили, опасява се Борисов и попита „коя история ще ни вземат – „Тодор Александров” няма да е булевард в София ли? Вкарваме и вдигаме такъв шум и истерия за неща, които в ежедневието нямат никакъв смисъл”, обясни премиерът.

Относно паниката около Стратегията за детето и вчерашните случаи на масово извеждане на деца от училища в Сливен, Ямбол и Карнобат заради опасения, че ще бъдат отнети от родителите им, Борисов посочи, че дойдат ли избори се насаждат истерии. „Има служби и ще разследват кой стои зад всичко това. Това е безумно. Да си пускат децата в училище, да си учат. Та ние 50 хил. повече деца вкарахме в клас. Нашата стратегия е да ги квалифицираме, да могат да работят и да се издържат", припомни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 25 rate down comment 2
ivs
преди 4 години
Баба Пена от Горно Нанадолнище с пенсия 250 лева така се интересува от незнайната за нея дума БВП. Бил той висок или нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 8
marto1992
преди 4 години
Правителството се опитва разни неща - ето програмата за саниране стимулира икономиката НО можеше да се координира с бизнеса и да се прави с материали произведени в България - сега голяма част от строителните материали се внасят.Вдигането на заплатите на държавните служители действа благоприятно на пазара на труда (от гледна точка на работниците) и създава потребление. Имаме излишък - тоест може още повече да се вдигнат заплатите на лекари, учители, медицински сестри, полицаи, военни, чиновници.Минималната работна заплата се повишава - но не достатъчно агресивно. Оня ден Горанов обясни, че 1,5 милиона души се осигуряват на минималната работна заплата. Вдигането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 6
marto1992
преди 4 години
Най-голямото постижение на Бойко Борисов е, че създаде ГЕРБ. Партията обира всички негативи последните 10г, че и негативите от предишните управления, и пак е номер едно. Това само по себе си е огромно постижение. Виждаме Волен, Бареков, Яне Янев, Каракачанов, Марешки, Кунева, царят, Първанов и куп дргуи знайни и незнайни велики водачи колко добре се справят. Държава се управлява с екип от подготвени хора, а България няма демографията за повече от 2-3 партии. Просто няма от къде да дойдат тия експерти. И тука идва огромният проблем на ГЕРБ - държавата преди 10г беше различна, днес имаме нужда от други неща и съответно от хора с друг начин на мислене. Като ни е рекорден БВП и имаме огромен излишък - какво следва? Като се направи магистралата какво следва?Нужна е ясна програма за икономическо развитие в следващите 20-30-40г. Но уви нито една партия няма капацитета да го направи, а гражданите са заети да си играят на комунисти и анти-комунисти и обсъждат събития от преди 40-50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 4
data
преди 4 години
п.п. Най ми е смешно някойкато опредяла Боце като прос, *** и т.н. Прос бил ама управлява вече 10 г и исторически е най-дълго управлявалият мин. претцедател в цялата ни история като лятото задмина и Стамболов който държеше първенството . Е колко да е *** а ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 4 години
Боце е хитрец , навежда се където требе , не се гнуси да цалува задни отверстия , редовно пуска парици на партийните фукционери на опозицията , всите дяца на същите тези опозиционери са чинно назначени на сладка държавна службица . НАучил се е от тато да не се зъби на тия дет дават кинтите и да така може да мине ТЖ по партийно дълголетия . Поне докато не се появи европейския Горбачов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Бре, веднъж да съм почти на 100% съгласен с теб :)) че и плюсчета ти сложих :) А наздраве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Щото ако некой си мисли, че лесно се управлява държава, да се погледне той какво управлява с лекота в собствения си двор. Повечето тука не могат да управляват жените си и месечния си бюджет, никога не са управлявали даже бизнес, еле па такъв с нает персонал, но са експерти по държавно управление... Щото много се пробваха за 30 години и освен СерГей-ко нема един да е поне захапал втори мандат, като повечето си бегаха от Дондуков с камънье или пребити на избори - пак с самънье.... Боце ше си управлява без проблеми поне, докато Радев не се наиграе в отсрещната къща и не яхне БСП. Тогава може да му се наложи да пусне кокала, но не се знае за колко време. Най-вероятно обаче, ще се оттегли сам, но когато му позволят или го изгонят шефовете му от ... цивилизационния ни избор... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хехе... ми учи се бързо, което е качество и си има от кого - на него Т. Ж. му е кумирът. И има сички шансове да го стигне по политическо дълголетие, щото има същата политическа физиология - остри зъби и нокти, гъвкав гръбнак, неуморна уста и остър дефицит на срам и съвест. За нашите геоантропологични, културни и ментални национални особености, наистина е безспорен лидер! И честно казано, не виждам никой по-добър, защото той с лекота прави нещо, което дори червените вече не могат - поддържа образцов ред в партията си, има пълен контрол върху нея, печели властта на избори и с това осигурява ред и контрол в държавата - това, което искат от нас евроатлантическите ни началници. А те искат да говорят с един главатар, който да гарантира, че каквото са се разбрали, ше мине без засечки през демократичните ни институции и ше стане факт.Некой от писалите по-долу професори мое ли посочи некой друг, който би свършил тая работа по същия начин? И те така - Бойко Велики... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 7
ДХДО
преди 4 години
Никакъв спор не може да има, по всеки критерии, измерим в национална валута, бяхме на светлинни години напред , ...така че премиера с това си изказван попада в една наистина не-типична за него ситуация, да говор непроверени неща ан гро и да се излага в публичното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
А освен това, всички бяхме милионери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още