IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: ЕС трябва да регулира крипто активите

Никоя от тези валути не е обхваната от съществуващите регламенти на ЕС, което оставя инвеститорите изложени на значителни рискове

18:15 | 08.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Криптовалутите като Libra на Facebook биха могли да имат системен ефект върху финансовата стабилност и трябва да бъдат регулирани от Европейския съюз.  Към това призова кандидатът за заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По време на предварителното си изслушване в Европейския парламент  той посочи, че ЕС в момента работи върху изработването на регулаторна рамка за криптовалутите. Домбровскис добави, че въздействието, което тези криптовалути могат да оказват, трябва да бъде проучено в редица области, включително финансова стабилност, парична стабилност, защита на данните и прането на пари.

"Ще трябва да регулираме Libra, за да можем да я наблюдаваме на ниво съюз както от гледна точка на финансовата стабилност, така с оглед на защитата на инвеститорите", каза Домбровскис.

Планът на Facebook за създаване и популяризиране на дигитална валута срещна опозиция от страна на регулаторите по целия свят, включително в Европа. Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, който ръководи работната група към Г-7 за крипто активи, нарече проекта „призив за събуждане.“

Домбровскис каза, че ЕС все още чака отговор от Facebook, след като миналата седмица от Комисията са изпратили запитване с искане за повече подробности относно плана за развитие на Libra.

Домбровскис също така добави, че по-рано тази година Комисията е започнала да поставя основите на новите разпоредби относно крипто активите. Никоя от тези валути не е обхваната от съществуващите регламенти на ЕС, което оставя инвеститорите изложени на значителни рискове.

Libra създава сериозни предизвикателства пред регулаторите заради огромната клиентска база на Facebook. Ако криптовалутите станат широко използвани, те могат да представляват заплаха за "паричния суверенитет" на нациите, както и за финансовата стабилност, смята Кьоре.

Усилията на регулаторите накараха някои от основателите на Libra да се зачудят дали да продължат с подкрепата си за проекта. Така миналата седмица PayPal Holdings Inc. се отказа от криптовалутата на Facebook, за да се съсредоточи върху собствени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
това звучи като да регулираш телефоните измамници и наркотиците :):)Най добре е направо да ги забрани и да спрем да се занимаваме с глупости и да горим ток на вятъра !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още