IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крафт бирата може да изчезне в Русия

Занаятчийското пиво се превърна в най-популярната алкохолна напитка в руската страна, но няма да влезе в новия регламент на Евразийския икономически съюз

16:50 | 08.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия може да спре производството на крафт бира. От Росстандарт съобщили за телевизионната компания RT, че това може да се случи, когато през 2021 г. влезе в сила новият регламент на Евразийския икономически съюз за безопасността на алкохолните напитки. От държавното ведомство напомнят, че разпоредбите му ще бъдат обвързващи за Русия.

Според тези стандарти производството на занаятчийска бира не е предвидено, което означава, че дейността на компаниите, които ще се занимават с нейното производство, ще бъде спряна от 1 януари 2021 г., твърдят от Росстандарт.

Освен това, съгласно регламента на ЕАЭС, от 2021 г. за бира ще се смята само напитка, която съдържаща 80% малц, по-малко от 20% немалцирани суровини и по-малко от 2% съдържащи захар продукти.

Според действащите стандарти в Русия се предвижда производството на пшеница, светла и тъмна бира, но както уточняват от Ростандарт въвеждането на единен стандарт за производство на занаятчийска бира не се планира.

„Като се имат предвид различните подходи при производството на занаятчийска бира, за този продукт не може да се разработи общ държавен стандарт, тъй като продуктите имат различни технологии и различни рецепти, както и различни съставки и компоненти, различни вкусове и различни цветове“, обясняват от Росстандарт.

Тъй като производството на занаятчийска бира не е узаконено от никакви документи, някои разновидности на тази напитка могат да бъдат причислени към фалшификати, коментират от държавното ведомство.

Крафтовата бира е занаятчийска бира, която се произвежда от частни компании (пивоварни) по собствени рецепти.

По-рано публикувани резултати от изследвания показват, че крафт бирата се е превърнала в най-популярната алкохолна напитка в Русия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още