IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина за 25 млн. долара беше продадена на търг в Хонконг

Докато сблъсъците на протестиращите с полицията се превръщат в ежедневие, богатите хора в града до голяма степен следват нормалния ритъм на живота си

21:39 | 08.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Courtesy Sotheby&#39;s Hong Kong.</em></p>

Източник: Courtesy Sotheby's Hong Kong.

Богатите харчат милиони за изкуство и хубаво вино, докато навън сълзотворен газ изпълва улиците на Хонконг, който отново е разтърсван от протести.

Докато сблъсъците на протестиращите с полицията се превръщат в ежедневие, богатите хора в града до голяма степен следват нормалния ритъм на живота си.

Въпреки че цените на имотите и цените на акциите са спаднали, 10-те най-богати магнати, които трупат богатството си в Хонконг, все още имат общо състояние от 197 милиарда долара,  или само 4% по-малко, отколкото когато протестите започнаха в средата на юни, според индекса на Bloomberg Billionaires.

Акцентът на неделния аукцион за съвременно изкуство беше новият световен рекорд, поставен за творба на  японския художник Йошитомо Нара. Неговата картина „Knife Behind Back“, която изобразява малко момиченце със заплашителен поглед, беше продадена за 24,9 милиона долара, съобщава Bloomberg.

В събота Sotheby’s пусна на търг и платно от китайския художник емигрант Саню за 25,2 млн. долара.

Събитието включва 20 аукциона на живо, които се очаква да получат повече от 336 милиона долара. Някои купувачи наддават по телефона или изпращат представители от тяхно име.

Не е известно и дали милиардерите ще наддават по време на аукционите на  Sotheby’s тази седмица.

Поразителен е контрастът с хаоса по улиците през последните дни, като в някои случаи безредиците се случват на съвсем кратко разстояние от конгресния център, където се провеждат наддаванията.

В неделя полицията използва сълзотворен газ по демонстранти, които бяха причинили щети върху някои от местните банкови клонове. Това беше един от най-хаотичните уикенди от стартирането на антикитайските протести до сега. Част от демонстрантите парализираха голяма част от финансовия хъб, след като правителството наложи забрана на протестиращите да крият лицето си с маски.

Безредиците превърнаха части от Хонконг в бойно поле по време на почивните дни, предизвиквайки бъркотия в туристическата индустрия и заплашвайки икономиката за 360 милиарда долара да се насочи към рецесия.

Но най-богатите хора в Хонконг изглежда остават незасегнати от разразстващия се хаос. Част от големите компании дори са намерили начин да заобиколят проблемите с транспорта по време на протестите.

Въпросът е дали Хонконг може да продължи да играе ролята на един от най-надеждните световни финансови и търговски центрове, ако протестиращите и правителството не успеят да постигнат обща позиция. Около 4 милиарда долара депозити вече са изтекли от банковата система на Хонконг към Сингапур, сочат данни на Goldman Sachs Group .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ето до какво води печатницата, балони при жизненоважни активи и безумни цени на рисунки от деца в първи клас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още