IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се подготвя за дълга окупация на Северна Сирия

В региона се наблюдава промяна на демографията, което притеснява Реджеп Ердоган, смята Дахер Дахер, зам.-председател на Асоциацията на сирийците в България

11:02 | 09.10.19 г. 5
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Реджеп Ердоган показва карта на зоната за сигурност в Сирия пред Общото събрание на ООН.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Getty</em></p>

Реджеп Ердоган показва карта на зоната за сигурност в Сирия пред Общото събрание на ООН. Снимка: Getty

Вероятно е Турция да окупира териториите в Северна Сирия и доста дълго да остане там. Това прогнозира Дахер Дахер, зам.-председател на Асоциацията на сирийците в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ясна е решимостта на турския президент Реджеп Ердоган да не допусне развиването на кюрдски части, посочи той. "В момента в Северна Сирия се получава една промяна от кюрдска страна върху демографията –  много християни напускат, арабите също и остават предимно кюрди. Именно това доведе до притесненията на Ердоган и неговата намеса.”

Дахер е на мнение, че единственото решение на конфликтите в Сирия е да се върне позицията от 2010 г. и тези територии да се върнат на сирийската държава.

“Подобно решение ще е трудно постижимо, но при преговори е възможно да се намеси Русия, което може би ще наклони везните, смята  зам.-председателят на Асоциацията на сирийците в България и отбеляза, че от съществено значение е и дали САЩ ще се оттеглят напълно от Сирия. – Не бива да забравяме, че в Източна Сирия, където контролират американците, са най-големите петролни и газови находища на страната.”

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
2010 г имаше подготвена операция на американците и техните съюзници занахлуване в Сирия.Причината беше ,че Асад има химически оръжия,но сепояви руската флота зад гърба им и инвазията приключи преди да е стартирала.Тогава бе задействан вариянт 2 ,гражданска война и създаванетона Ислямска държава с дейното участие на арабите главорези от гетатана Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Истината е една и за нея писах отдавна. В Сирия алавитите са около 4.5, милиона а сунитите бяха около 12. Поради липсата на свободни избори, не можа да се извърши естествена ротация на управляващите и фамилия Асад господства повече от 50 години. Това положение можеше да се промени с въоръжена борба и тя започна. САЩ можеха да решат много бързо проблема с 500 до 1000 крилати ракети, но не пожелаха. Наясно са че първите действия на евнтуалното сунитско управление, щеше да е унищожаването и прогонването на двата милиона християни от Сирия. Световния парий русия, предложи на Асад изпитания си метод на изтребване и прогонване на населението. Той с радост прие и изпълни руското ноу-хау спрямо сунитите. Резултата е над 500 000 хиляди убити и около 8 000 000 бежанци. Така че поне според мен САЩ са виновни не защото са направили нещо, а защото не са направили нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 4 години
и двамата сте написали опорките на двете страни .... а истината е по средата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...нито Путин, нито Асад започна войната. Този , който започна войната в Сирия е един американски президент "побутнат" от шайката, отворила уста сега срещу Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
korn
преди 4 години
Да, през 2010 Западапрдложи на Асад да се отегли за да не стават проблеми. Но вместо това мюсулманина реши да се направи на голям щото бил пръв приятел с Путин. Руския вожд заяви че, който се доближи до Сирия, ще си има проблеми с Русия. 9 години по късно,страната е опустошена, всеки си бомби когато реши,десетина държави са си направели бази, милиони сирийци са мъртви или бежанци. Но Путин и Асад са добре, семействата и децата им също. Така става когато даден човек реши че е бог и населението на една държава и самата държава му принадлежат и той може да ги използвазада се правина велик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още