IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля въглеродни мита за борба с климатичните промени

Мярката може да се окаже политически противоречива и да увеличи още повече глобалното търговско напрежение

10:24 | 09.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейският съюз е готов да вкара търговската политика в битката срещу климатичните промени – ход, който рискува да увеличи още повече глобалното търговско напрежение.

Следващият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да бъде изготвено въглеродно мито за ЕС в рамките на т. нар. европейско Зелено споразумение. Целта е по този начин да се засили битката на блока срещу все по-честите природни аномалии, свързани с глобалното затопляне, посочва Bloomberg.

Въпреки привидно благородните си цели, идеята ще даде в ръцете на Брюксел мощно политическо оръжие, което в крайна сметка може да се окаже твърде политически ангажирано, за да проработи. Но дори и в такъв случай, самото повдигане на въпроса по всяка вероятност ще доведе до обширен дебат в рамките на самия блок за това как да бъдат защитени местните бизнеси от нискотарифните им конкуренти в чужбина.

Междувременно в плановете на Брюксел е заложен пълен отказ от изкопаемите горива до 2050 г., като целта на ЕС е да наложи подобни мерки и в чужбина, за да не доведе политиката му до изтласкване на тежката индустрия зад граница.

Бъдещият комисар по въпросите на климата Франс Тимерманс, който поема поста от 1 ноември, заяви, че ЕС трябва да обмисли възможността за въглеродна вносна такса. Целта ще е да се предотврати преместването на европейски енергоемки производители като добиващите желязо и петролните компании към държави извън ЕС, които нямат ограничения за отделяне на вредни емисии.

„Със Зеленото споразумение Европа може да даде пример“, заяви Тимерманс по време на изслушването си пред Европейския парламент в Брюксел на 8 октомври. „Но също така трябва да сме подготвени да разгледаме и други инструменти – например въглеродно мито, за да изравним резултата за европейските продукти, ако други страни не отидат толкова далеч като нас“, заяви още той.

Френската инициатива

Франция е водещата страна в призивите за подобна мярка, като Фон дер Лайен дължи до голяма степен изненадващото си назначение начело на ЕК именно на Париж и в частност на президента Еманюел Макрон. Това помага да се разбере защо тя е толкова благосклонна към идеята.

Тимерманс, който ще отговаря за формулирането на предложението, досега не е дал много информация как точно ще се прилага идеята. Фон дер Лайен обеща на свой ред, че мярката ще бъде в съответствие с международните правила за отворените пазари.

„Като икономически гигант ние имаме огромно влияние в нашите търговски отношения“, заяви още Тимерманс. „Можем да задаваме световните стандарти. Трябва да използваме това влияние по възможно най-добрия начин“, допълни още той.

Целта на Европа е да остави политически изолирани САЩ, тъй като мнозина от европейските политици още не могат да забравят решението на президента Доналд Тръмп да обърне гръб на Парижкото споразумение за климата. Те също така искат да получат икономически облаги от революцията на чистата енергия, която ще засегне всичко – от транспорта през земеделието до производството на електроенергия.

Готовността на европейските правителства

Националните правителства в ЕС изглеждат склонни да обмислят въпроса с въглеродния данък.

„Отворени сме за обсъждането на въпроса, но виждаме много предизвикателства“, коментира Карстен Зах, генерален директор по въпросите на климатичната политика към германското Министерство на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Климатичен Цоциализъм на килограм! Идващата криза бързо ще ги отрезви, ние да му мислим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 4 години
верно е, но уви станахте твърде много, че даже и *** за президент си туриха в Америка. ти поне си от безобидните ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
И как ЕС ще наложи такива мерки и в чужбина? Защо тая циркаджийка Урсула си мисли, че някой извън Европа ще и обърне внимание? Не само, че европейската индустрия ще напусне Европа, но и ЕС ще се чуди отде да внесе ток.Няма по-страшно от това: *** да ти управляват света !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още