IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери искат безлихвени кредити заради щетите от фалита на Thomas Cook

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени, посочват от регионалната туристическа камара в Бургас

11:44 | 09.10.19 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор Thomas Cook и неговата партньорска компания в България "Астрал Холидейз".

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на следващия летен сезон.

Сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години, прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара. Като най-критичния период в развитието на туризма от 30 години насам определи събитието председателят на  камарата в Бургас Иван Иванов.

За него два са вариантите след фалита на британския туроператор Thomas Cook - банката да приеме изготвена от него оздравителна програма или да бъде назначен синдик, който заедно с българските хотелиери да разработи оздравителен план. И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години.

Според Иван Иванов Министерството на туризма и това на финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на Thomas Cook. 

„В момента Министерството на туризма на Република България и Министерството на финансите не правят нищо“, заяви Иванов.

По думите му на първо място Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС, там където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството - трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масово фалити -  и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той по БНР.

Иванов прогнозира преструктуриране на туристическите фирми и на дестинациите. В следващите години туристопотокът ще се пренасочи още повече към Турция, Тунис, Египет, Мароко, Гърция. Ще имаме спад на туристопотока от всички пазари, защото нашият пакет не се търси заради ниското качество, смята той.

Припомняме, че след британския туроператор Thomas Cook, който прекрати дейността си на 23 септември, и "Астрал холидейз обяви несъстоятелност след 24 години присъствие на българския туристически пазар.

Фалитът на "Астрал Холидейз" обаче оставя много неразплатени доставчици, с които той е работил, предупреди Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Стои въпросът с разплащането на хотели и други доставчици, каза той. По думите му има определен брой хотели, които трябва да обявят несъстоятелност поради това, че имат свръхзадлъжнялост към доставчици.

Не е невъзможно да има и други туристически фирми у нас, които да обявят несъстоятелност , но определено ма и хотели, които са застрашени, коментира и Константин Занков от Института за анализи и оценка в туризма.

Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм също подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат своите плащания по договорите с Thomas Cook. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС. Тя припомни, че държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова счита, че държавата може да се намеси чрез различни инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
не бъди толкова сигурен, аз съм винаги съм бил за една ставка... за предпочитане да е нула :)но щом почна да обиждаш, да разбирам ли че те разкоспирирах, гербаджийски *** хахахаха, Тук спор няма, закона е написан, само го прочети :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Сигурен съм, че съм чел твой коментар в който настояваш за по-ниски ставки ДДС. Но това вече не ме интересува. Човек който упорства в невежеството си е г л у п а к. Аз с г л у п а ц и не искам да споря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
подозирам че това е ново-регистрирания Предизборен Гербаджийски ***, та се чудя има ли смисъл да се занимаваме ! :):)иначе ще се съглася с него, ако Ханс вместо да дойде тук, ми се обади по телефона да му разкажа как е да почиваш на морето и заплати пълния пакет:):) ... един вид да му предоставя услугата от разстояние, хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
зада ме разбереш ще ти дам пример лесен за разбиране пример който да ти покаже че НЯМА таква международна практика, преди 2 месеца бях командировка във Франция и сега гледам бележката (пред мен) на която ясно пише че има ДДС ... 10% е при тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 4 години
По принцип по ЗДДС не е износ на услуга , защото същата се извършва на територията на страната , а ддс-то за туризма го намалиха щот туристическото лоби се *** да реве че ги правило не конкурентни и за да сме точни - ддс-то е намалено само за организираните туристи а не за всичи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 4 години
моля изкарай мое коментар където рева за диференцирани ставки !и хубаво си напомнил кво е ДДС и хубаво си оборил собственото си твърдение, хахахаха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 4 години
Направо да теглим държавен заем, за да могат да си развиват добре частния бизнес...може и импулсен телефон да пуснем за целия ЕС, за който иска да им помогне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Безлихвен вместо с отрицателна лихва?! How dare you!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 4 години
това дето си го написал е тотален абсурд и измислица :):) даже незнам как ти е дошло на акъла :):)По нисък е защото всеки крадец пере пари през хотелите си ! демек повечето са на наши хора, а нашите хора не трябва да плащат данъци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
khao
преди 4 години
в Парламента ... ! :):) Даже ако слушаш може и да не го върнеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още