IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият гаф на Илон Мъск

Шeфът на Tesla е оказвал натиск върху властите в Тайланд по време на спасителната акция в пещерата, твърди водолаз

15:09 | 09.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От всички скандали, в които се замеси главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск миналата година, нищо не беше по-срамно от обидите, които отправи към водолаза Върнън Ънсуърт, след като той отправи критики към него за участието му в дружните усилия за спасяването на 12-те момчета и треньора на футболния им отбор от пещерата в Тайланд.

Сега Мъск е изправен пред дело за клевета в Съединените щати, заведено от Ънсуърт, който в документите по случая посочва колко далеч е готов да стигне Мъск, когато се занимава с някой въпрос, дори и да е нещо, което е извън бизнеса му с Tesla, SpaceX, Boring Company и Neuralink, пише CNBC.

Спорът започна през юли 2018 г., след като Мъск заяви, че неговият екип разработва миниподводница, която можеше да послужи за извеждането на децата от пещерата. Ънсуърт посочи в телевизионно интервю по това време, че въпросните подводници няма да помогнат, което предизвика гневните изблици на Мъск.

Това, което водолазът разкрива сега чрез серия от имейли и други доказателства, получени от адвокатите му, е, че Мъск и сътрудниците му са платили на частни следователи, включително на един, който се оказал осъден престъпник, за да се опитат да опетнят името на водолаза. В допълнение към това Мъск е накарал екипа си да окаже натиск върху властите в Тайланд, които да споделят добри думи за него и неговите миниподводници.

През септември Мъск поиска от съда да отреди, че Ънсуърт няма основателна причина за делото за клевета, тъй като отчасти е използвал жаргон и реално не е обвинил водолаза в педофилия.

Екипът от адвокати на Ънсуърт, воден от Л. Лин Ууд, посочи, че случаят трябва да продължи да се разглежда, защото, наред с други причини, Мъск е направил няколко противоречиви и неверни изявления под клетва, за да се защити.

По думите на Алекс Спиро, който защитава Мъск, случаят има за цел единствено финансова облага за водолаза.

След това Ууд написа в Twitter: “Коментарите на адвокатите на Мъск са просто допълнителни обвинения на нечестната защитна и PR кампания на Мъск и фалшива атака към клиента ми. След спасителната акция Ънсуърт е получил общо 2400 паунда за помощта си във връзка с двата документални филма по случая“.

Докато Мъск се бори да стабилизира финансите на Tesla, делото е поредният проблем пред главния изпълнителен директор и акционерите на производителя на електромобили. Акциите на компанията понижиха стойността си с 28% тази година, след като тя се бори с продължаващите правни и логистични проблеми, опитвайки се да продава колите си на повече пазари.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Твърде високата пазарна оценка на компанията в случая не е предимство, а негатив, който я излага на рискове. Мъск със сигурност го знае и това може би обяснява някои от маймунджилъците му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 4 години
а стигнаха ли 0, както предричаше друг местен *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 4 години
Този симпатяга пак ли сгафи? Акциите му стигнаха ли 400$ както предричаше тука един местен фен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още