IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Данъчната лейди“ успя да спечели отново доверието на Европейския парламент

Маргрете Вестагер призна, че ЕС бърза прекалено много по отношение на изкуствения интелект

16:15 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс архив

Датчанката Маргрете Вестагер, която си спечели уважението и страха на световните технологични гиганти, успя да получи одобрението на Европейския парламент (ЕП) след своето изслушване във вторник (8 октомври), в което тя изтъкна подобряването на цифровата трансформация на Европейския съюз (ЕС), както и напредъка по отношение на зелените инициативи на блока, съобщава Euractiv.

„Преди пет години ЕП ме избра за комисар по въпросите на конкуренцията. Това беше един от най-важните моменти в моя живот”, изтъкна Вестагер в своето встъпително изявление.

„Винаги съм работила за справедливо общество, в което хората могат да правят своя избор, следвайки собствените си мечти, без да засягат другите“, добави тя, обещавайки „да не превръща Европа в подобие на Китай или САЩ“, а вместо това да помогне на Стария континент да бъде повече „като себе си“, със силни ценности и място, където пазарите работят за хората. 

След тричасовото изслушване парламентарните членовете на комисиите за индустрията, вътрешния пазар и икономическите въпроси на ЕП се събраха, за да проверят годността на Вестагер за същата роля, която ѝ бе предложена и в новата Европейска комисия (ЕК) на германката Урсула фон дер Лайен.

Евродепутатът Кристел Шалдемозе разкри, че "всички групи, с изключение на тези за идентичността и демокрацията, я подкрепят" в преговорите, но официалното писмо за потвърждение тепърва предстои да бъде изпратено.

Представителите на парламента също потвърдиха за Euractiv, че Вестагер е получила широка подкрепа от евродепутатите.

По време на изслушването във вторник датчанката трябваше да отговаря относно редица критични и актуални теми като проблемите около цифровите технологии, изкуствения интелект и етиката и стандартите за защита на данните.

По отношение на високите стандарти на ЕС за защита на данните Вестагер призна, че по-трудната регулаторна рамка, която ЕС предоставя като знак за качество, може да възпрепятства развитието на иновативните технологии в бъдеще.

„Данните могат да действат като предимство за иновациите, но и като бариера за навлизането им“, предупреди Вестагер в отговор на въпрос на гръцкия евродепутат Ева Каили, като добави, че „това е от решаващо значение, когато става въпрос за изкуствения интелект“.

В първите 100 дни от новия мандат на Комисията, започващ на 1 ноември, Вестагер ще координира работата по европейското виждане за изкуствения интелект, включително етичните последици.

В сряда Вестагер призна, че тази цел е „амбициозна“, но че „ако искаме да изградим доверие, тогава трябва да слушаме“, добавяйки, че ЕС „бърза“, що се отнася до развитието на изкуствения интелект.

Датчанката също така обобщи значението на въвеждането на реформи в данъчната среда, за да се гарантира, че дигиталните гиганти плащат за своята дейност.

„Ако до края на 2020 г. не може да бъде постигнато ефективно споразумение, ЕС трябва да е готов да действа сам“ относно цифровия данък, посочи Вестагер.

Урсула фон дер Лайен очаква от нея да постигне консенсус на международно ниво до края на 2020 г. или да предложи справедлив европейски данък - предизвикателна задача предвид редицата държави членки, които се обединиха, за да блокират тези планове по-рано тази година.

Не е изненадващо, че Вестагер има сериозен авторитет в тази област – ясно е от месеци насам, че тя иска да наложи политическото си влияние върху плановете за цифровите такси. През април тя заяви пред радио Inter, че "светът се дигитализира все по-бързо и ще бъде огромен проблем, ако не се намери начин да повишим цифровите данъци."

В допълнение, през 2020 г. ЕК ще представи обширни реформи на правилата за електронна търговия, наречени Закон за цифровите услуги - широкообхватна и амбициозна регулаторна рамка, която се стреми да управлява онлайн екосистемата.

Относно спорната директива за авторското право, приета от ЕС по-рано тази година, Вестагер изтъкна, че няма да иска институциите на ЕС да отворят отново дебата, въпреки че признава, че е имало спор. Тя също подкрепи плановете за представяне на Закона за цифровите услуги за надграждане на правилата за отговорност и безопасност на цифровите платформи.

Въз основа на препоръките на комисиите към ЕП Конференцията на председателите на европарламента ще вземе решение относно новото назначаване на Вестагер на 17 октомври, ако ЕП получи достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушване за приключен. Ако на Конференцията се постигне съгласие, номинацията на Вестагер ще отиде на окончателно гласуване на пленарната сесия на Парламента в Страсбург на 23 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още