IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Климатичният рицар“ Франс Тимерманс спечели одобрението на Европейския парламент

Евродепутатите бяха категорични, че холандецът е „точният човек за работата“

11:07 | 10.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс, холандецът, известен сред политическите среди в Европа като Франс Тимерманс, успя да ангажира отново членовете на Европейския парламент (ЕП) със своята визия за бъдещето на Стария континент по време на своето изслушване във вторник, след което беше обявен за „климатичния рицар“ на новия председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Изслушването на холандеца продължи близо три часа, засягайки всички аспекти, свързани с бъдещите му задължения по отношение на климата и Зелената сделка, като въпросите бяха задавани от представители от Комисията по околна среда на ЕП, като депутатите от комисиите по енергетика и транспорт също присъстваха. 

Малко по-късно председателят на комисията Паскал Канфин приветства подхода на Тимерманс към различните въпроси и Парламентът официално даде зелената светлина на холандеца в сряда (10 октомври).

Решението бе обявено след среща на координаторите от политическите групи на ЕП, които заявиха, че той е „точният човек за работата“.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) , центристката „Обновена Европа“ и зелените гласуваха в подкрепа на Тимерманс.

За разлика от тях, партията на Европейските консерватори и реформисти , Европейската обединена левица – Северна зелена левица и крайно дясната група "Идентичност и демокрация" гласуваха против холандеца.

Фон дер Лайен направи редица обещания, свързани с климата, след като беше избрана от Европейския съвет през юли за председател на ЕК, в опит да спечели достатъчно гласове, които да подкрепят новата кандидатура и на Тимерманс.

50% или 55%?

Едно от тези обещания, специално насочени към осигуряване на гласовете на Зелените, беше да се увеличи сегашната обща цел на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. В момента целите са  фиксирани на 40%, като Фон дер Лайен планира това да бъде увеличено до 50% или дори 55%, ако е възможно.

Този двустепенен подход беше споменат и в писмото на ЕК за климата, което германката изпрати до Тимерманс, и холандецът беше помолен повече от веднъж да обясни защо Комисията първо се насочва към свиване на емисиите с 50%.

„Нашите аргументи ще бъдат по-убедителни, ако успеем да ги подкрепим с проучвания и факти“, заяви от своя страна, добавяйки „Ще бъда изключително изненадан, ако тази информация и анализът доведат до друго заключение, различно от 55% . "

Други членове на ЕП, включително Бас Айкхаут от групата на Зелените и Питър Лийз от ЕНП, притиснаха Тимерманс по въпроса, но той твърдо настоя, че Комисията ще трябва да направи задълбочен анализ на по-високата цел, преди да се „подпише“ под нея.

„Съгласен съм, че няма да имаме време да направим и двата подхода“, добави той, посочвайки, че според него процесът ще приключи преди срещата на върха на ООН относно климата в Глазгоу през следващата година, въпреки че екологичните групи предупредиха.

Министрите на околната среда на ЕС се съгласиха миналата седмица „да актуализират“ т.нар. Национален определен принос през 2020 г., който провокира яростта на неправителствените организации и на някои държави членки.

Биоразнообразие

„Един милион животински вида от около 8 милиона са застрашени от изчезване“, предупреди Тимерманс и обеща да работи по широка стратегия за биологично разнообразие за 2030 г. още от началото на мандата си. Той заяви пред членовете на ЕП, че ще бъде готов преди или след срещата на върха на ООН през октомври догодина.

Холандецът добави обаче, че политиката за биологичното разнообразие е по-сложна от намаляването на емисиите, които са по-лесни за измерване и за количествено определяне.

Но намеренията му в тази област бяха отхвърлени като „неясни“ от WWF Europe, които предупредиха, че въпреки че оценяват мащаба на проблема, все още липсват конкретни политики за справяне с него.

„Биоразнообразието отстъпи на климата в изслушването тази вечер, но ние не можем да защитим едното, без да действаме и по другото. Време е направим нещо за внушителните загуби при дивата природа в ЕС, да поемем строги и обвързващи ангажименти и да санкционираме тези страни, които не ги спазват “, заяви Андреас Баумюлер от WWF.

Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Апропо - помните ли - когато ви обяснявах до какво ще доведе набоцкването на десетки хиляди ветрогенератори по брегът на Атлантикът - как реагирахте? Ами хайде обяснете ми туй:https://***.dnes.bg/notifikacii/2019/10/09/nai-goreshtoto-liato-nad-400-rekorda-v-severnoto-polukylbo.425539Защо 1/3 от климатическите рекорди за жега по света са именно в държавите на пътя на ветровете, които би трябвало да идват с цел охлаждане от Атлантикът? Някой да даде друг смислен отговор - освен това - че набоцканите перки възпират хладните влажни ветрове от? Още перки боцкайте екоталибански бандити !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Че той ако възприеме научен подход, трябва да плюе на цялата тая работа !!! Щели да убеждават останалия свят... ми опитай, бе - *** !!! Кой ще се върже на акъла ти - да си съсипе икономиката и държавата, щото някакви екоолигoфрени са му казали така? Хахов - защо са им на поляците тия 900 МБ - да си изнесат каквото производство имат извън ЕС ли? - Сигурно. Всички тия безумци тотално ще съсипят европейската икономика - след 30 години, ако им се оставим, Европа икономически ще е под нивото дори на Африка - изостанал аграрен район на света - и тогавашните млади хора и деца изобщо няма да повярват, че някога Европа е била световният лидер във всичко. Дори повишаването на цените на емисиите (защото трябва да се граби здраво, нали?) ще бъдат поредният удар за и без това циклещата на косъм от рецесията европейска икономика. Екобезумията и сега бъркат в здравето на всеки, който се е хванал нещо да произвежда - дори само безумно скъпата енергия (заради насилственото налагане на ВЕИ-бoклуците) вече вдига разходите за производство и европейската индустрия става все по-неконкурентна.Дано поне се опитат да въведат безумията си по-бързо - тогава такива мерзавци ще бъдат разкъсани на парчета от разгневения народ и всичко ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
да, изглежда мъдър и уверен за това което приказва. но само изглежда.кой ще ми каже доколко вярва на прогнозите за времето за другата седмица или следващия месец? може би 5% от хората, другите викат - кой знае какво ще бъде.а този "мъдър рицар" ме кара да му вярвам какво щяло да се случи през 2030 и 2050 година.приказки за ***! науката е известна с това, че се основава на факти, цифри и доказателства. не на предсказания, очаквания и размишления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Поляците ще покажат дебел среден пръст на зеления рицар, а с другата ръка ще му дадат чек за близо 900 милиарда евра компенсации и ще му кажат да избира. Полша се нуждае от 700-900 млрд. евро, за да има икономика с нулеви вредни емисии. Това заяви преди дни енергийният министър на страната Кшищоф Тхожевски, цитиран от Ройтерс и БНР. Тхожевски подчерта, че е фантазия да се достигне тази цел до 2050 г.Разбира се, тези пари ще бъдат отделени за целия период от време. Но смятам за фантазия, когато някой каже, че Полша може да достигне целта за нулеви вредни емисии до 2050 г., отбеляза Тхожевски.През юни премиерът Матеуш Моравецки заяви, че Полша иска сериозен пакет компенсации за своята индустрия в замяна на съгласието си да се ангажира с амбициозната цел на ЕС.Полша иска да настигне Европа, не да загине. Всеки процент означава огромни разходи, посочва полският министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Обикновено подхождам със силно недоверие към еколозите, но този не ми изглежда като екстремист, прави впечатление на компетентен и силно се надявам, че ще възприеме научен, а не емоционален подход към проблемите на околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
michaelis16
преди 4 години
дано се гътне тоя ми ти "климатичен рицар", че от такива ше пукалдясаме, я популиста Тръмп как напрайл средната класа да се посъвземе че от такива рицари ше припаднем от глад да го *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
поляците пак ще са го загазили , преди със съдебната система , а сега с тец-овете :))) ... нема отърване :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още