IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг ще бъде изслушан в САЩ заради Libra

Той ще се яви пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите

11:49 | 10.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще свидетелства пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите в Съединените щати на 23 окомври, тъй като социалната мрежа се сблъсква с все повече критики от страна на властите за планирата си дигитална валута и за други проблеми, включително рекламните си политики, предава Ройтерс.

Зукърбърг ще говори в рамките на изслушване, наречено „Проучване на Facebook и влиянието ѝ върху финансовите услуги и жилищния сектор“. Това ще бъде първата поява на представител на компанията пред комисия от Конгреса от април 2018 г., макар че миналия месец Зукърбърг се срещна лично с няколко конгресмени.

Oснователят на Facebook вероятно ще бъде атакуван с тежки въпроси от онези, които са критично настроени към усилията на Facebook да пусне глобална криптовалута, наречена Libra. Освен това през март федералното правителство обвини Facebook, че продава таргетирана реклама, която е расово дискриминираща.

Демократът Максин Уотърс, който е председател на комисията, беше изключително критичен към Facebook и я призова да се откаже от проекта Libra, който компанията иска да пусне в средата на 2020 г.

Изслушването на Facebook ще се случи в несигурен момент за Libra. Американската компания за разплащания PayPal Holdings миналия месец обяви, че напуска Libra Association – групата от частни компании, които помагат за развитие на валутата.

Освен това проектът се сблъсква със значителен скептицизъм от страна на регулаторите по света, които предупреждават, че дигитална валута с потенциално огромен мащаб би имала сериозни последици върху финансовата система.

Самият Зукърбърг потвърди, че ще се яви пред комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Интересна мисъл наистина, но изобщо ни съм сигурен, че е толкова просто.Всякаквите финтех компании ползват за гръбнак настоящите банкови, картови и борсови системи (примено търговия на борсата). Докато Либра иска да си създаде нещо като централна банка за света, нещо като Биткойн, но признато от всички. Това е коренно различно, и ако искаш го наречи "пари от играта монополи", то пак в него си има описание и начин на ползване като - криптовалута тип стейбълкойн (гарантирана с пари), собствена цена на валутата на база куп критерии (това го нямат нормалните финтех), даване на кредити (симулиране на реална банка) - независимо дали ще си купиш чанта или нещо друго (това също го няма в нормалните финтех до колкото знам). То още много неща не са знаят, но стоят разписани и големците и тези, които имат голям интерес ги знаят.Има и друг важен момент - вероятно може да решат да направят нещо леко финтех-подобно на други компании с много по-малко първоначални функции, но тогава има голям шанс да не се хареса масово. А, криптовалута гарантирано от група гиганти - това яко ще зариби маса народ и ще създаде солидна основа да се развива като тотално независима система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Голямата му грешка беше, че анонсира Либра като криптовалута - дума от която властите настръхват. Трябваше да я обяви за финансова и платежна услуга. Има цяла камара финтех компании, някои от тях използват блокчейн, дори банки, което по никакъв начин не притеснява регулаторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още