IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъкът на отрицателните лихви

Инвеститорите и потребителите могат да бъдат изплашени от неконвенционалната парична политика

13:10 | 30.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-рано този месец попитах бивше светило на паричната политика в САЩ дали той смята, че лихвените проценти в Америка може някога да отидат на негативна територия (като преднамерен ход на политиката на Федералния резерв, а не като резултат от пазарно движение), пише Джилиън Тет за Financial Times.

"Не!", отговори той категорично, обяснявайки, че той и повечето от бившите му колеги не харесват изобщо идеята за отрицателни лихви, въпреки че Европа и Япония експериментират с тях от известно време, а президентът Доналд Тръмп вероятно би бил очарован Фед да последва примера им.

Светилото отчасти се опасява, че отрицателните ставки могат да изкривят пазарите. Както посочи в свой доклад наскоро Банката за международни разплащания (БМР), банката на централните банки, използването на неконвенционална парична политика рискува „да ерозира стимулите за частния сектор да поддържа адекватни буфери срещу финансов стрес“. Но има и друг фактор в играта: психологията. 

Когато лихвените проценти станат отрицателни, това може да допринесе за усещането, че пазарите преминават „в огледалния свят", както наскоро се изрази Скот Клемънс, главен инвестиционен стратег за управление на частното богатство в Brown Brothers Harriman.

Светителото на паричната политика, с което говорих, заяви, че отрицателните лихви карат хората да се чувстват толкова тревожни, че това подкопава ползата от по-евтините заеми. "Хората се безпокоят още повече", обясни той. „Това накърнява доверието.“

Дълго време икономистите бяха склонни да се съсредоточават върху реални въпроси като брутния вътрешен продукт и паричното предлагане. След финансовата криза през 2008 г. обаче професията беше принудена да разшири перспективата си.

Най-вече полето на поведенческата икономика, съществуващо от десетилетия, стана далеч по-влиятелно, като внесе психологическо проникновение в икономическите модели.

След като светът се плъзна в неизследвана територия с експериментите на паричната политика, някои централни банкери се замислят как културата и възприятието на потребителите са засегнати. Няколко икономисти, като Клаудио Борио от БМР, поставиха въпроса дали отрицателните лихви не изпращат объркващ сигнал към инвеститорите. Според мен това отдавна трябваше да стане.

Икономистите (и журналистите) приемаха, че централните банки влияят върху икономиката просто като контролират предлагането и цената на парите. Както обаче подчертава антропологът Дъглас Холмс в книгата си „Икономика на думите“ (2013 г.), паричната механика е само едната страна на монетата. Посланията на централните банки оказват силно влияние върху икономиката.

Вземете Япония. Когато през 90-те години там се появи дефлация, повечето икономисти я отдадоха на икономическото свиване и финансовата криза. Това, разбира се, беше отчасти вярно, но по това време живеех в страната и забелязах, че много бизнес лидери (както и обикновени хора) допускаха, че властите прикриват нивото на лошите кредити в системата.

Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
"Светителото"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Гледам, станал е форум тук.Идеята ми беше, че засега не може да се разчита на доходи от спестени пари. Имам познати с депозити, които по време на 'големите' лихви си бяха бочнали парите на 7-8-9%(при 1-2% инфлация) и се хвалеха, че няма нужда да работят цял живот. Гледам са увесили нос, ще трябва да запретват ръкави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
1. за плащане с карта не ти трябва банков влог, а разплащателна или кредитна сметка. Има разлика.2. зад всяко плащане с "финтех" има банкова сметка, и тя се подчинява освен на банковите регулации и на правилата на конкретния "финтех".3. Ограниченията при плащанията с "финтех" са дори по-големи от плащанията с банкова карта.Любимото на един от нашумелите ти "финтех"-ове е - "merchant is not part of our partner network. payment declined."... хаха.4. Като не разбираш, не ми говори за ликвидности. Няма ликвидност. Има банки, които са пълни с боклукчиви активи и се държат на изкуствено дишане като им се наливат пари от ЦБ и по-специално от ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
В днешно време има не една финтех компании, тъй че за да плащаш с карта вече не е необходимо да имаш банков влог. Другата част от коментара ти не я разбрах, вероятно заради жаргона, който не ми е известен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
в европа има кафенца, които вече не приемат кеш, нали знаеш?т.е. не става въпрос за влог, а изобщо за пари в банка.за ликвидност въобще не става въпрос. там нещата въобще не са в полза на ЦБтата.. чувам за някакви ликвидни проблеми последно време.. богатство на 'артия и репота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Явно трябваше да уточня, че под "бързоликвидни активи" нямам предвид банков влог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
т.е. сравняваш кола, с обезценка между 10 и 20% (дори 30%) годишно със злато?Отговора на doba, е към studiooaa, който не говори за неща които не ти трябват, а за консервиране на стойност при пропадаща относителна стойност на фиатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Точно така си мислят и тези с отрицателните лихви.И грешат. Питай гърците какво си купиха с парите дето ги имаха в банката, ама не може да си ги изтеглят.Впрочем в момента има немалко ограничения за какво можеш и за какво не можеш да си харчиш парите в банката, какво останава за капиталови контроли, което впрочем е заложено в новите правила на ЕЦБ.Имаш проблем с разбирането на "огледалната логика" (хахах). Не казвам, че няма неща, които да ти трябват по-малко от парите.. а и не е вярно, че няма.Казвам, че когато парите имат отрицателна доходност (дали заради инфлация, или друго в смисъл на отрицателна реална лихва), то е по-добре веднага да си купиш нещо, чиято реална лихва/доходност е поне неотрицателна, което е сравнително лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Съгласен и още нещо - купуваш си кола, после още една, после още една. Различни, модерни, кеф ти на ток, кеф ти на газ. Но! Минават 3-4 години и ти писва от тях, а на всичко отгоре и съседите имат по 2-3 коли. Какво правиш с ненужните? Какво правиш с огромното количество остаряла битова електроника? Или старите мебели? В София е пълно около боклуджийските кофи. Но нали трябва да има потребление, да расте БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Няма нещо което да ти трябва по-малко от парите. Те не се ядат, не се пият, не се еб***т. Но са универсално обменно средство, което можеш да замениш за всичко което ти е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още