IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Справедливата цена за въглерода е 75 долара за тон

В доклада на фонда се посочва, че Швеция налага данък, който се равнява на 127 долара и е най-високият в света, докато в ЕС тон въглерод се облага с 22 евро

22:30 | 10.10.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доклад на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван днес, дава ясен отговор на страните, които са впримчени в дискусии как да се спазят целите на Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес. Решението е въглероден данък от 75 долара за тон емисии на въглероден диоксид до 2030 г. 

Икономисти от МВФ изчислиха в доклад, че данък от 75 долара за въглерод, изпуснат в атмосферата, наложен във всички страни от Г-20, би позволил да се намалят значително емисиите, за да се ограничи затоплянето на планетата до 2 градуса по Целзий до 2100 година. Това е горната граница, определена от Парижкото споразумение. Светът е прибавил 1 градус спрямо температурното равнище в края на 19 век и върви към увеличение от 3 градуса по Целзий.

Ако амбициозно се обложат с данък енергийните сектори, които отделят най-много емисии, то страните биха ускорили промяната в поведението на потребителите. Те ще бъдат насърчени да потребяват по-малко енергия, да купуват електрически автомобили и по-енергоспестяващи домакински уреди.

Сума от 75 долара, което се равнява на 68 евро по текущия курс, е значително по-високо равнище от сегашната средна цена на тон въглерод в света - около 2 долара.

В доклада се посочва, че Швеция налага данък, който се равнява на 127 долара и е най-високият в света. В ЕС тон въглерод се облага с 22 евро (25 долара).

Данъкът ще повиши най-вече цената на въглищата, тъй като именно тази енергия съдържа средно най-много въглерод. Цената ще се увеличи тройно в страните от Г-20. Природният газ също се струва по-скъпо, както и бензинът - с 14 процента средно по-висока цена.

Цените на електричеството ще се увеличат различно в отделните страни. Във Франция, където по-голямата част от електроенергията идва от атомни централи, влиянието ще е минимално, от порядъка на 2 процента. В Китай, Австралия и Индия, които в момента зависят силно от въглищата, увеличението ще е над 60 процента.

Експертите на МВФ пресмятат, че въглероден данък от поне 50 долара през 2030 година за развитите страни и 25 долара за развиващите се страни, би намалил двойно вредните емисии спрямо сегашните ангажименти на страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 4 години
Край! Въвеждаме жителството по целия свят и никой никъде няма да ходи и спира пътуванията. Ще се копаят само градинки и ще летят единствено арабите, евреите и милионерите, защото са богоизбрани.Май имаше нещо такова... Около 1984...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
analog
преди 4 години
"САЩ да не карат коли, които харчат по галон на 100км. "Разбирам че искаш да кажеш нещо висопарно, но задаваш ли си въпроса какво точно е галон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
Та пак да питам термопомпата е с по просто устройство от климатика нямаш външно тяла нямаш вентилатор на вътрешно и външно тяло на които да им регулираш оборотите нямаш подгряване на външното тяло защо фирмите скубят към 10 хиляди за една темопомпа като е по - проста от един климатик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
Вкъщи имам самоделна термо помпа това ще ми е първата зима с нея мисля че ще ми свърши работа за около 100кв.м площ. Топлообмениците са ми малко под хиляда лева цена на дребно и са добри американски компресора ми е около 500 лева на дребно ето този https://***.alibaba.com/product-detail/24000btu-R410A-Toshiba-rotary-compressor-PA290G2CS_60474762898.html на едро върви към 200лева ама нали и ние произвеждаме компресори и сме еко и затова имаме мита :). Не е най ефективната система ама пак климатиците ще и дишат прахта при -10 -15 градуса копа и не пада :D. Като я пусна радиаторие парат знам че се прави с подово но и с радиатори става консумацията и е около 3 киловат часа да не забравяме че една духалка смучи 2 киловата като работи :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
не знам защо не работи при теб , отварям го - бачка си ... виж официалната страница на проекта :http://***.indewag.euзначи , аз за термопомпите пиша чат-пат тука ... ама традиционно ми обясняват колко съм назад с материала , плюс други епитети :))) ... сигурно има за какво да са по-скъпички , едва ли става с всякакъв топлообменник . пък и предполагам знаеш , че по-читавите климатици не са без пари :))) ... то същото и за геотермалната енергия де :))) ... нищо , че около нас всички активно я разработват (турци,сърби,гърци ...) . м/у другото БГ е земетръсна зона , като останалите държави около нас . всичките тези термални извори дето се хвалим с тях си имат обяснение , горещата вода все някъде се нагрява . та в тоя ред на мисли , що да не се възползваме . гледах цените към краен потребител в унгария от геoтермални топлоцентрали :10,9 EUR/GJ или 10,9 х 3,6 х 1,96 = 76,91лв за МВт/чцената за сезон 19/20 на топлофикация софия е 95,64лв за МВт/чhttp://***.thinkgeoenergy.com/pannergy-kicks-off-geothermal-district-heating-season-and-shares-new-prices-in-hungary/също виж и това , малка геотермална електроцентрала , за захранване и отопление на оранжерия . защо например държавата не облекчи земеделци от процедурите по направа и инсталиране на такива централи ? не да им плаща , само да улесни процеса по инсталиране и узаконяване . нищо друго . да видиш как ще живне оранжерийното производство , е верно ще падне консумацията на газ , ама са кво да се прави :http://***.thinkgeoenergy.com/first-geothermal-heat-and-power-plant-of-hungary-starts-operation/а бе доста въпроси могат да се задават :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Пълни простотии са туй. Еко данъци ненужни. Ако нещо трябва да се направи е да се ограничи разможаването на населението по света (това за България не важи) и така ще се ограничи консумацията и замърсяването, ама как всички гиганти ще увеличават продажбите ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
Ето ви едно еко нещо на което се чудя защо не е масово. Термопомпите са по - прости като устройство от климатиците. Имаш един компресор и такъв за климатик става и два топлообменика. Частите на това "чудо" са не повече от 2000лева за машина с топлинна мощност 10 киловата. Защо по - дяволите една такава термо помпа е по - скъпа от един климатик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
vankata89
преди 4 години
Страницата ми дава грешка 404. Както казах нямам нищо против зелените технлогии стига да са по - евтини от газ и вълища и да ми бъркат по - малко в джоба. Съмняваме да има някои на противоположно мнение.И така ако нямкой може да измисли нещо което да измести петрол и газ за по - малко пари и да е еко да го е направил и да е станало масово заради по - ниската цена никой няма да иска да плаща повече за газ и вълища ама това да е на пазарен принцип не да ми удрят в моя джоб с разни пари за едни наши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
darkstar - ами в различните държави по различен начин използват събрания данък . у нас санираме сгради . в германия санират сгради , доплащат за зелена енергия субсидии и ИНВЕСТИРАТ в наука за зелени технологии . в холандия пък само инвестират в наука . във франция макрон се опита да си оправя бюджета с въглеродния данък и виж кво стана ... различно е по света . ако те интересува поразрови се и ще видиш в коя държава какво се събира нетно и за какво се харчи - поне в загнилия империализъм е така , вижда се , на други места не е чак така .vankata89 - ако се поразровиш в нета за въглеродното споразумение , ще намериш доста инфо как да се определя цената на емисиите , как се изчислява социалната цена на данъка , как ще повлияе на различните икономики , при каква цена на емисиите дори и с настоящите технологии е по-изгодно да се заместят въглеродно генериращите с по-устойчиви възобновяеми . вчера се зачетох например за геотермалните топлоцентрали в унгария , и какво да видя - ами цената на топлото за краен потребител на МВт/ч е по-ниска от цената на топлото за МВт/ч от топлофикация софия . даже два пъти смятах , викам си първия път , нещо ми куца математика ... ама на . нема се плашиш , ние тука ще си горим газ и въглища още 30-40-50 години , ако ще там безплатна да стане :)))и за любителите на еко-талибанщините , понеже все за империалистическия капитализъм давам линкчета , ето една българска разработка , за еко отопление/охлаждане на сгради , дано излезе нещо смислено , идеята е свежа :https://greentech.bg/archives/78575
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Джулието Киеза: Климатът е само предлогИма план за рефинансиране на цялата глобална икономика със зелена икономика. Това се вижда с просто око. Има ясни доказателства. Едно от тях (но само едно от многото) е целевата група за стартиране на зелената икономика, създадена от Марк Карни (той е човек на Ротшилд и настоящи управител на Банката на Англия) и Майкъл Блумбърг. Финансовите институции са съгласни с проекта, в който да инвестират 118 трилиона долара. И от тези центрове пипалата на световния Левиатан надигат вълна. Те създават изкуствен сценарий на края на света, маскиращ реалната опасност от наистина заплашителна катастрофа, отвличащ вниманието на хората, така че малцината да могат да грабят планетата още повече. Милиарди хора трябва да бъдат сплашени, така че да загубят способността си да реагират. Мейнстриймът (който в същото време продължава да ни насърчава за безполезното потребление) вече е заел своето място в това отношение и върши своята работа. Сега Ловецът на плъхове ще води по измамен път (например, в посока на конфликта със старите хора) масите от млади хора, очевидно не осъзнаващи това.Вчера международният сайт AVAAZ се появи на сцената и обяви война на всички информационни мрежи, които биха се опитали да възпрепятстват тази операция (еквивалентна на подготовката за последната световна война) и призова за тяхното закриване. Те не се срамуват от средствата си и ще използват цялата си огнева сила. Целите им сме ние. Те директно се обръщат към собствениците на социалните мрежи: необходимо е да се предотврати всяко несъгласие по всякакъв начин. Онези, които унищожиха планетата (господарите на Вселената), онези, които излъгаха, криейки краха на икономическата и финансова система, за което допринесоха (основни медии), сега сочат пръст към човека от улицата като виновник. И те се готвят отново да го ограбят.https://***.investors.com/politics/editorials/global-warming-fake-science-agenda/https://***.investors.com/politics/editorials/billionaire-bloomberg-global-warming/НА ПРОПАГАНДАТА С ФАКТИ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още