IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офиси в ЦИЕ привлича безпрецедентен приток на чужди капитали

През тази година южнокорейските инвеститори изпреварват по активност дори германските, които по принцип са водещи в региона

08:30 | 11.10.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бурното развитие на пазара на офиси в Централна и Източна Европа е привлякло безпрецедентен приток на задграничен капитал в сектора. Средствата идват от различни държави – от Южна Африка до Азия, посочва се в доклад за процъфтяващите столични градове в региона, изготвен от строителната компания Skanska, консултантът Colliers International и Dentons.

Запасът от офис площи в Централна и Източна Европа нараства през последните години и в момента е почти 22 млн. кв.м, подчертава се в доклада. С планираните за завършване нови сгради до 2021 г. обемът ще се увеличи с още 20% до 26,5 млн. кв.м, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

През миналата година обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона възлиза на 13,2 млрд. евро, от които над 5 млрд. евро са вложени на пазара на офиси.

Ако към 2013 г. Централна и Източна Европа привлича по-малко от 3% от капиталите на азиатските инвеститори, насочени извън родния им континент, то тази година числото се увеличава повече от три пъти до 9,5%. Общо за европейския пазар този показател достига 14,5%, показват данните.

Общата стойност на азиатския капитал, инвестиран директно в Централна и Източна Европа от 2013 г. насам, е 7,7 млрд. евро. За сравнение, германският капитал за същия период възлиза на 8,6 млрд. евро.

„Като най-големият строител на офиси в региона наблюдаваме притока на чуждестранни инвеститори с голям интерес, особено азиатски инвеститори, които търсят офис активи на пазарите в Централна и Източна Европа“, коментира Адриан Карчевич от Skanska.

Той посочва, че през 2018 г. компанията е направила първата си сделка с филипински инвеститор, а тази година има и директна сделка с корейски средства в Будапеща. Най-голямата група инвеститори в региона си остават германците, но ситуацията се променя с навлизането на новите играчи, например инвеститори от Южна Корея.

„Те знаят, че в Централна и Източна Европа могат да намерят офис сгради от най-висок клас с по-висока възвръщаемост на инвестициите“, допълва Карчевич.

Данните за тази година показват, че до момента Южна Корея е най-активният чужд инвеститор в Централна и Източна Европа. Страната се очаква да играе все по-важна роля на пазара на бизнес имоти в региона. През първата половина на 2019 г. южнокорейските компании са инвестирали над 1 млрд. евро в целия регион, надминавайки германските инвестиции.

Сингапурският капитал също е силно представен в региона в последните години, отбелязва се в доклада. Китайските капитали се свиват на фона на търговската война със САЩ, но предвид дългосрочната инициатива за т.нар. Нов път на коприната и инфраструктурните инвестиции на Пекин се очаква засилване на инвестициите в бъдеще, посочва се в документа.

Освен преглед на пазара на капитали и инвестиции в Централна и Източна Европа, докладът подробно описва развитието на градовете в Централна и Източна Европа, преминали през дълбоки икономически и социални трансформации.

Авторите на доклада посочват, че качеството на живота се повишава драстично, вътрешните и международните инвестиции се увеличават с рекордни темпове, а икономиките са диверсифицирани и фокусирани върху бъдещето.

„Вярваме, че регионът предлага най-добрите възможности за стабилен растеж в Европа и доказателствата ясно подкрепят това“, казва Люк Доусън, управляващ директор и ръководител капиталови пазари, Централна и Източна Европа в Colliers International. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Пак ли снимка на Канари Уърф Тауър в Лондон!? Всеки път ще ви бъзикам да я смените. Приличате на речта на Плевнелиев за Нова Година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още