IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирански петролен танкер избухна в Червено море

Медиите в Иран посочват ракетна атака от страна на Саудитска Арабия

10:59 | 11.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Експлозии разтърсиха ирански петролен танкер във водите на Червено море, като според медиите в ислямската република става въпрос за ракетна атака от страна на Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс. 

Танкерът е собственост на Националната иранска петролна компания (NIOC). Взривовете са причинили сериозни щети на кораба, както и изтичане на петрол на около 60 мили (96 км) от пристанището Джеда.

Предполагаемото нападение от страна на Рияд е поредният инцидент с петролни танкери в района на Червено море и Персийския залив и вероятно ще увеличи напрежението между Иран и Саудитска Арабия.

Американският военен флот, който оперира в региона, заяви, че е бил запознат с медийните съобщения, но понастоящем няма допълнителна информация.

Липсва и коментар от Рияд.

Иранската информационна агенция ISNA цитира източник, според който корабът е бил ударен в "терористична" атака. Иранската държавна телевизия съобщи, че два от резервоарите на кораба са били повредени.

Инцидентът е предшестван от ударите по ключови петролни съоръжения на Саудитска Арабия през септември и атаките срещу танкери в района на Персийския залив през май и юни. За въпросните инциденти САЩ обвиниха Иран.

След новината цените на петрола скочиха с 2%, като цената на Брент и тази на WTI се покачи с над долар.

Изявление на NIOC, представено от иранските медии, идентифицира кораба като „Сабити“, след като първоначалните доклади го идентифицират като „Синора“, като и двата танкера са модел Suezmax.

Данните за проследяване на корабите от платформата Refinitiv предоставят последната отчетена позиция на „Сабити“ на 14 август - край южното крайбрежие на Иран в Персийския залив. Според информацията последно „Синора“ е бил в Червено море на 10 октомври.

Иранската информационна агенция Nour, която е свързана с Иранския революционен гвардейски корпус, заяви, че екипажът на танкера е в безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
"срамежливо пишете ислямска република.. " ... ами то така се кръстили : ислямска република иран ... как да го напишат бре :)))иначе по темата , тия лека-полека се нахъсват ... ще се замерят с ракети още , дано се задържи петрола , че туко виж паднала цената и утече социалния мир на полуострова :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Ама колко срамежливо пишете ислямска република.. Пишете си го направо Ислямска държава, че обърквате политкоректната публика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още