IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обръщането на QE ще възроди глобалната икономика

Изправянето на кривите на доходността ще направи кредитирането отново печелившо, което ще накара банките да отпускат повече заеми

13:16 | 22.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В световен мащаб плоските и обърнати криви на доходността (краткосрочните лихвени проценти приближават или надвишават дългосрочните) са навсякъде. Мнозина се страхуват, че те сигнализират за забавяне на растежа или рецесия. Затова централните банки намаляват краткосрочните лихви, както направиха наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ (Фед), пише за Financial Times Кен Фишър, основател и изпълнителен председател на Fisher Investments.

Във Великобритания двойната фобия около Хелоуин - обърната крива на доходността и Brexit в края на месеца, усили натиска върху управителя на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни да последват примера им. Вместо това той трябва да поеме по-добър курс преди оттеглянето си на 31 януари. Как? Той трябва да продаде стотиците милиарди дългосрочен дълг, който банката купи в рамките на своята политика на количествено облекчаване (QE- quantitative easing). И да лобира пред новата ръководителка на ЕЦБ, Кристин Лагард, да го последва.

Конвенционалната мъдрост на централните банки гласи, че ниските лихви - цената на парите - стимулират търсенето на кредити. Според нея при намаляване на ставките хората ще заемат повече, точно като магазин, който е в разпродажба. По тази логика предлагането на пари - ключово за растежа и инфлацията - би нараснало. Това е мислене от страна на търсенето. То игнорира предлагането, което има по-силно влияние върху днешното кредитиране.

Ниските лихви ни доведоха там, където сме сега. Плоските и обърнати криви на доходността обикновено идват от централните банки, повишаващи краткосрочните лихви за борба с инфлацията. Но нито една голяма централна банка не вдигна лихвите през 2019 г. Вместо това кривите на доходността се обърнаха, когато дългосрочните лихви се понижиха. Преди година 10-годишните британски ДЦК носеха 1,55 на сто. Сега? Само 0,46 на сто. Цялата крива на доходността в Германия е отрицателна. В Япония доходността на 10-годишните книжа е отрицателна, а на 30-годишните – едва положителна. Десетгодишните американски държавни облигации имаха доходност от 3,16% преди година. Сега тя е наполовина при ниво от 1,53 на сто. Въпреки това растежът на глобалното заемане буксува. Сиамският му близнак, растежът на паричното предлагане, се забавя като цяло от 2012 г.

Намаляването на краткосрочните лихви допълнително няма да стимулира много кредитирането. Защо? Банките вземат краткосрочни заеми, с които финансират дългосрочните. Печалбата им - дългосрочните ставки минус краткосрочните - идва от спред в кривата на доходността. Обърнатите криви убиват рентабилността на кредита.

Разходите за финансиране в световен мащаб са много ниски. Макар и при толкова ниски краткосрочни лихви кривите на доходността са плоски или обърнати. Тази в САЩ бе положителна през януари. Днес тя е обърната - въпреки две понижения на краткосрочните лихви от Фед. Ниските дългосрочни ставки потискат спредовете, намалявайки стимулите на банките за отпускане на заеми. Банките се нуждаят от покачване на дългосрочните лихви.

Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
george353
преди 4 години
Зависи как ще се обърне... наляво, надясно, челна стойка. Може и мост или навеждане, което ще означава полу-обръщане с ясно изразен романтичен аспект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Кривите в регулиран пазар не означават нищо . Може би точно при изправянето на обърнатата крива ще се счупи . QE може да загроби икономиката , но едва ли ще я стимулира вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Ниските лихви и отрицателните такива, не карат ВЕЧЕ хората да задлъжняват. Това което се случи 2008 *** година със краха на имотния пазар, и масовата безработица, все още се помни, и обществата избягват да задлъжняват само заради ниските лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още