IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да повдигне въпроса за членството на Турция в НАТО

Според Париж тази тема ще бъде разгледана на срещата на върха на ЕС другата седмица, както и възможността за санкции срещу Анкара

13:08 | 11.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Туск и Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Туск и Реджеп Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят темата за членството на Турция в НАТО по време на предстоящата си среща на върха следващата седмица.

„Всички разговори“ ще бъдат проведени следващата седмица, заяви френският министър по въпросите на ЕС Амели дьо Моншален на въпроса дали членството на Турция в НАТО трябва да бъде прекратено, съобщава Bloomberg.

Сред другите теми, които ще намерят място в дебата, е и тази за възможни санкции срещу Анкара.

Външните министри на страните от блока имат в петък насрочена среща, на която да бъдат обсъдени действията на Турция в Близкия изток.

Европейските лидери пък ще се срещнат в Брюксел на 17 октомври.

„Очевидно това ще бъде обсъдено на Европейския съвет следващата седмица“, отговори Моншален на въпрос за възможни санкции на ЕС срещу Турция. По думите й Брюксел няма да се ограничи само до осъдителни думи.

Европейската реакция идва, след като турският президент Реджеп Ердоган заплаши да изпрати милиони сирийски бежанци, настанени в Турция, към Европа. Предупреждението бе направено в отговор на критиките срещу военната операция на Анкара в Северна Сирия срещу кюрдските бунтовници.

„Ако се опитате да определите нашата операция като инвазия, ще улесните работата ни“, заяви той пред привърженици на своята Партия на справедливостта и развитието. „Ще отворим границите и ще изпратим 3,6-те млн. бежанци към вас“, закани се той.

Турция започна операция „Мирна пролет“ в сряда, като официално целта й е да спомогне за създаването на зона за сигурност в пограничните с Турция сирийски райони. Там позиции държат силите на сирийските кюрди, които Анкара приема за част от Кюрдската работническа партия.

Действията на турските власти се отразиха и на все още нестабилната турска лира. Нейното движение варира около цена от 5,85 лири за долар – ключово техническо ниво, след като държавните банки в Турция предприеха това, което трейдърите описват като агресивна разпродажба на долари, по рано през седмицата.

Цената й достигна до дъно от 5,8982 лири за долар в четвъртък, като десет минути преди 13 ч. българско време в петък цената ѝ е 5,8701 лири. Очакванията са поевтиняването за седмицата да е от над 2%.

В петък турската армия заяви, че „Мирна пролет“ вече е довела до смъртта на стотици „терористи“ от сряда насам.

Операцията стана възможна след като САЩ – основен съюзник на кюрдите в Сирия, обявиха, че няма да пречат на турските действия.

Това от своя страна представлява промяна в политиката на администрацията във Вашингтон. През януари Тръмп заплаши Анкара с икономически санкции, ако нападне кюрдските сили в Сирия след планираното изтегляне на американските сили. Месец по-рано Тръмп обяви изненадващо изтеглянето на всички американски сили от страната, което предизвика объркване у американските съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 7
supertrader
преди 4 години
Няма значение дали Турция е в НАТО за отношенията между България и Турция, те не идват от членството ни в НАТО. Може някой да го дразни че не искаме да враждуваме, пък на който му трябват територии ще ги намери на 2 метра под земята има много свободни територии. От турска страна почистват до 48 часа като границата не им пречи и при нас за толкова чистим като границата не ни пречи. Това нещо е почнало от повече от 30 години, няма да трае 1 или 2 поколения а може да изкара и 200. Може на някой да му пречи например на търговията с пушки но няма да изкара пари от тази работа и най много да спечели територия от онази която я има много свободна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 16
abdul
преди 4 години
В една държава не става зле когато не може да изнася. Става зле когато не може да внася.Толкова по въпроса за потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 14
TomaNeverni
преди 4 години
Иска ти се ама е тъкмо обратното.Ако Турция излезне от Нато ще стане зле ама много зле за турската икономика и никакви руски и други връки не могат да компенсират основния инвеститор и потребител -Запада.А колкото по зле в ердоганова Турция ,толкова по добр за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
hahoto ... хммм ... това не го знаех . зачетох се , благодаря ! явно тече усилен дебат , как да й ограничат правата в алианса ...abdul ... отрано си започнал в петъка . барем да свърши работното време и тогава започвай с твърдото гориво :))) ... на 99,9% съм сигурен , че граници в рамките на ЕС няма да се преначертават . на това му е сложено точка преди 70г. на този континент и държавите под тази юрисдикция ... това е един от основните принципи на ЕС ... то кой ли не ни задрасква от картата , ама на , жилаво племе - не се даваме лесно ... :))) ... още ни има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 22
abdul
преди 4 години
Тези неща не стават с членове, а с преправяне на физически държавни граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 44
abdul
преди 4 години
Ако турция излезе от нато по някакъв начин, България спокойно можеш да я задраскаш от картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Няма член в договора на НАТО, който да дава възможност за изгонването на някоя от страните. Опити за прецеденти има, но всичките с неуспешен край. https://***/int-politics/nato-vlezesh-li-vednazh-ostavash-zavinagi-ne-mogat-da-izgonyat-turtsiya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
ами спорно е ... до миналата година дори не се споменаваше такова нещо , ама виж сега какво става . даже официално го обсъждат . в интерес на истината , от базите на нато в турция са се изтеглили всички френски , немски , холандски дивизиони . всичките . и пво-тата и самолетите и сухопътните . само испанците седят щото строят там едни кораби на турците , ама като ги предадат си дигат и те гълъбите . и хамериканците стоят , ама и те колко стоят , изнесли са повече от полувината техника и персонал ... та тъй ...проблемът се е задълбочил особено след покупките на С-400 и това че ще ги разположат на има няма 50км от инджирлик :))) ... и искането на росатом да строи пристанищна и логистична инфраструктура до аец аккую , уж за поддръжка на централата , ама то си като военен комплекс ...та те тъй ... никой не се меша във вътрешните работи на турците ... решили са нещо ще си го правят , но пък никой не е длъжен да ги търпи в нато , нали ? ... живи и здрави :)))тече преразпределяне в момента . голяма база в румъния и голяма база в йордания ... стратегическото значение на турция за нато лека-полека ще си утече ... контактите ще останат вероятно , но значението й за сигурността на алианса си отива ... дори и ердоган да не остане на власт , турция си отива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
gembirdkz
преди 4 години
По скоро може да построи завод на Ситроен,БМВ и Еърбъс от колкото да направи това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още