IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо германският фондов пазар игнорира лошите новини?

Подкрепата за акциите идва от ЕЦБ и от надеждата, че правителството може да се впусне в масирани разходи

10:56 | 14.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

За какво са толкова оптимистични немските акции, се пита Кейти Мартин на страниците на Financial Times?

Индексът Dax е нараснал с 15 процента тази година. Това се дължи и на изплащането на дивиденти, които са включени в този показател, но дори те да се изключат, както прави друг индекс - MSCI Germany, то ръстът пак е почти двуцифрен, т.е. солиден.

Това е в противоречие с много дългия списък от причини за притеснение.

Германия е на ръба на отбелязването на две поредни тримесечия на икономическо свиване - техническа рецесия – като публикуваните данни са основателен източник на песимизъм. Тази седмица беше редът на заводските поръчки, които са се понижили с 0,6% между юли и август, като годишният темп на спад е 6,7 на сто - дори по-лош, отколкото анализаторите очакваха.

В допълнение към това Германия оправдава титлата си на европейски шампион в тежка категория по корпоративни бедствия. Приблизително една трета от 30-те компании от индекса на Dax страдат от някакъв безпорядък - от прекомерните амбиции на Deutsche Bank до катастрофалното придобиване на Monsanto от Bayer, което изложи последната на поредица от съдебни дела от хора, които твърдят, че са хванали рак от препарат срещу плевели на американската компания.

Прибавете щипка Brexit (MSCI смята, че излизане без сделка на Обединеното кралство от ЕС ще свали с 5% цените на немските акции), малко отслабващо китайско търсене и очевидно постоянната заплаха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да наложи мита на европейските автомобили, и имате перфектна рецепта за спад на германската борса.

До известна степен индексите малко заблуждават. Хитендра Варсани от MSCI посочва, че измерителят MSCI Germany изостава малко от по-широкия европейски барометър. Ако се съди по съотношението на печалбата към очакваната цена, немските акции са по-евтини от глобалните. Пазарът ги наказва донякъде.

Все пак известна подкрепа идва от надеждата, макар и неясна, че правителството може би е готово да се впусне в масирани разходи - гореща тема сред инвеститорите, според Софи Хюн, стратег в Société Générale. „Правителството намекна, че може да направи някои фискални разходи в областта на околната среда, социалната политика и управлението“, каза тя. „Имахме много въпроси за това. Ще има политически пречки, но фокусът на разходите може да ги направи по-приемливи."

Засега по-съществената подкрепа за акциите идва от Европейската централна банка (ЕЦБ), която усилено налива още стимули във финансовата система, за силно раздразнение на ястребите във и извън управителния й съвет. Неограничената програма за изкупуване на облигации на ЕЦБ, която започва идния месец, означава доходност от -0,5% за 10-годишните германски ДЦК.

Акциите на утвърдените компании са най-добрата инвестиция в региона, освен ако фонд мениджърите не проявят кураж за вложения в дълг с висока доходност или не направят неликвидни езотерични залози. Германските акции продължават да носят тлъсти дивиденти на инвеститорите, които предпочитат местния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Що за неграмотство? - Даксът е 15% ЗА ГОДИНАТА, защото я стартира от много ниско ниво - след околоколедният спад на пазарите. На годишна база ръстът е съвсем незначителен. За три години ръстът е 18%, за 4 години назад почти не е мръднал. Американските индекси колко дръпнаха за туй време? За три години време - назад са компании като Bayer, BASF, Daimler, BMW, Siemens - и то някои са се спихнали толкова, все едно идва краят на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Padreto
преди 4 години
Причината да се игнорират лошите новини е факта, че хората като същества и поведение са ирационални! Балонте се надуват, защото освен ирационални, са и енерционни като психика и нагласи. Енерционни ще рече, че в името на психическата устойчовост на човека в него серизно са се зародили нагласите към самоубеждаване, относно удобни и съхраняващи достойнството и психиката на индивида факти, изключващо признаването на грешки и подведено поведение, в по-ранен момент! Тези два фактора винаги водят до изкривяване на пазарите, до момента, в който се разбере, че сблъсъкът в насрещната стена е неизбежен, след което следва избухване на тотална паника!Друг много важен елемент е зависимостта от хазартни дейности. При много индивиди желанието да участват в играта е толкова непреодолимо, че те игнорират очевидните рискове, само и само да заситят моментното си желание за риск и алчност. Подобно на тези играещи на покер машините!Благодарение на ЦБ, днес имаме балон във всичко, подобно на 1929г. и следва големяи рестарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още