IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станков: Напредъкът на диверсификацията гарантира конкурентни цени на газа

Със старта на борсовата търговия с природен газ цените ще се понижат още, каза зам.-министърът на енергетиката

17:49 | 11.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„С напредъка на процеса на диверсификацията на енергийните източници и маршрути ще се гарантират конкурентни цени на природния газ“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с ръководството и синдикатите от  торовия завод „Неохим“ АД, на която присъстваха и представители на „Булгаргаз“ ЕАД.

Днес той посети предприятието по повод изразеното от работниците недоволство за предстоящи съкращения, наложени поради тежкото финансово състояние на фирмата, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По думите на Станков правителството работи активно за осигуряване конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални потребители. Той даде пример с подписаните вчера ключови документи за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, които правят проекта необратим.

„През тази година „Булгаргаз“ ЕАД за първи път осъществи алтернативни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м.“, подчерта Станков. Това е оказало положително влияние върху цената на природния газ. Той подчерта, че цената на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. С такова решение бе прието поевтиняване на суровината 1-ви октомври тази година.

„От началото на следващата година предстои да заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени“, каза още заместник-министър Станков. „Булгаргаз“ ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ 2  в размер на 1 млрд. куб. м. годишно. „Това е една трета от потреблението на страната“, каза Станков. По думите му от изключително значение е гарантирането на конкурентоспособността на българските предприятия.

От 2015 г. до 2018 г. държавата е предоставила на индустриални предприятия безвъзмездно близо 75% от квотите за емисии на парникови газове. Също така от 2015 г. досега от компонента „задължение към обществото“ в цената на електроенергията държавата е намалила над 8 млн. лева от разходите на торовия завод за електрическа енергия.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Азербейджан има сега към 2-3 трилиона м3 газ, което 5-6 потреблението на Европа и е съвсем достатъчно за югоизточна Европа. А Турменистан има към 27 трилиона, което е достатъчно за цяла Европа за 60 години. Явно строителите на TAP не са по-глупави от тебе.Гледам хранилищата в ЕС - 99.75% пълни. Това никога не е било, просто ЕС срути цените с новите проекти. А пълните хранилища свалят още цените.https://agsi.gie.eu/#/https://***.powernext.com/spot-market-data
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Два източника на газ са повече от един, само дето азерското находище е силно надценено като мащаб и резерви. Те са такива, че ще са достатъчни за обезпечение на газовото потребление на Европа за цели две години. Ама все е нещо, де... освен от Газпром, ще купуваме и от ВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още