IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай постигнаха предварително споразумение преди окончателната сделка

Доналд Тръмп остана доволен – Пекин се е съгласил да закупи американски земеделски продукти на стойност между 40 и 50 млрд. долара

09:30 | 12.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Късни петък вечерта във Вашингтон САЩ и Китай успяха да постигнат предварително споразумение, което ще облекчи напрежението в търговията, но все пак това не е окончателната сделка, която търсеха двете най-големи икономики в света. пише CNN.

„Стигнахме до една съществена фаза от сделката“, заяви в петък американският президент Доналд Тръмп пред журналисти в Овалния кабинет в Белия дом, по време на срещата му с китайския вицепремиер Лю Хъ. 

Според Тръмп сделката представлява „празник на любовта“ след месеци на търкания.

Финализирането на споразумението на хартия ще отнеме от три до пет седмици, добави още президентът на САЩ.

„Ще бъдем заедно в Чили по време на голямата среща на върха“, подчерта Тръмп, с което реално потвърди срещата си с китайския държавен глава Си Дзинпин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември.

„Успяхме да се споразумеем относно интелектуалната собственост, финансовите услуги, както и да постигнем огромна сделка за фермерите – закупуване на земеделски стоки на стойност между 40 и 50 млрд. долара от страна на Китай“, добави още Тръмп.

Американският финансов министър Стивън Манучин, който също беше в Овалния кабинет, потвърди, че „докато преминаваме през процеса на финализиране на споразумението на хартия, няма да налагаме нови мита или увеличаване на мита, както бяхме планирали, от 25 на 30% през следващата седмица“.

От своя страна китайският вицепремиер Лю Хъ също така представи писмо след срещата в Белия дом, чийто превод показва, че Си Дзинпин е изпратил своите най-добри пожелания за преговорите.

„Здравословните и стабилни отношения между Китай и САЩ обслужват интереса на нашите две страни и на света като цяло“, се посочва в писмото. „Надявам се двете страни да действат по принципите и посоката, в която вие и аз се съгласихме, и ще работи за напредъка в отношенията между Китай и САЩ, основаващи се на координация, сътрудничество и стабилност“.

По-рано в петък Тръмп и негови служители, близки до търговските преговори между САЩ и Китай, сигнализираха за по-добър от очакваното напредък в преговорите, което оказа благоприятно влияние на фондовите борси,  където надеждата за споразумение се завърна.

В четвъртък Тръмп публикува поредния си туит, посочвайки, че преговорите "вървят наистина добре".

В петък сутринта индексът на Нюйоркската фондова борса Dow напредна с около 400 пункта. Положителният тласък при акциите беше подпомогнат и от новото проучване на потребителските настроения от Университета в Мичиган, което показа, че оптимизмът сред американските потребители се възстановява през октомври до най-високото си ниво за последните три месеца.

Сделката в петък беше предшествана от безизходицата в сряда, когато според източник, запознат с предварителните разговори, заяви, че няма почти никакъв напредък по някои от основните въпроси, за които САЩ държат да постигнат договорка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
bertram
преди 4 години
борбата е за коледния сезонпосле каквото сабя покаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Varfor
преди 4 години
Въпросът е дали наистина се очертава да има по-генерална сделка или всичко е прах в очите, за да се спре спускането надолу по склона на борсовите индекси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Grosss
преди 4 години
Появи се нов голям ебект на който САЩ да си приложат магариите и на тоз етапКитай ще почака за каубойската либоф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още