IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: Икономически санкции от Европа могат да стреснат Ердоган

Все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция, каза директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика

11:50 | 14.10.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Действията на турския президент Реджеп Ердоган създават заплахи за сигурността на Европа, но Стария континент все още има средства за въздействие върху Турция, заяви пред БНР Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

Припомняме, че миналия четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще "отвори портите" към Европа за сирийските бежанци, временно настанени в Турция, освен ако Европейският съюз не спре с острите си критики към военната му операция срещу кюрдите от северна Сирия.

През март 2016 г. Турция подписа споразумение за реадмисия с ЕС, което позволява на европейците да връщат всички имигранти без документи, пристигащи от Турция, обратно в тази страна. В замяна ЕС предложи 3 милиарда евро помощ незабавно и още 3 милиарда евро до края на 2018 г. Сделката беше ключов елемент в хаотичните, но в крайна сметка ефективни европейски усилия за намаляване на притока на търсещите убежище от разкъсаната от войната Сирия и други страни от Близкия Изток и Африка. 

Весела Чернева определи обявеното от турския президент Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, като политическо изявление, а не взето решение. Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи. „Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия“.

Чернева коментира турската операция в Сирия, като подчерта, че европейската реакция е много трудна.

„От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там. След като навлизането на сирийска територия причини на практика кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на „Ислямска държава“, в момента тези бойци са на свобода. За „Ислямска държава“ основен враг е Западът“. В този смисъл това е директна заплаха за Европа. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност“, посочи Чернева.

По думите й единственото, което може да стресне Ердоган, са икономически санкции. „Ако Европа реши да дестабилизира турската икономика – да изтегли своите инвестиции и да престане да дава заеми на турски фирми, коментира Чернева по БНР.

Според нея въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Според нея все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Жална му майна на ЕС, щом такива кифли като Весето Чернева се упражняват във външна политика и то на ниво ЕС... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Вече не съм сигурен дали при даването на заеми зависимостта не е повече обратна. С други думи - този, който е дал заема е по-зависим и "послушен", от този който го е взел. Кой знае какви клаузи има в тези заеми - за подкрепа и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още