IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Григорий Вазов: България ще влезе в еврозоната най-рано след 5-7 години

По-добре е да останем във валутния борд при евентуално ново преминаване през модел на икономическа криза, посочи финансистът

17:12 | 14.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реалистично е България да се присъедини към еврозоната най-рано между пет и седем години, прогнозира финансистът проф. Григорий Вазов пред БНР. Той смята, че е добре да останем във валутния борд при евентуално още едно преминаване през някакъв модел на икономическа криза.

По думите на финансиста това е много добър срок, защото страната ни ще се присъедини към “Клуба на богатите”, когато е преминал следващият кризисен икономически цикъл.

Проф. Вазов коментира и евентуалното отлагане на влизането ни в ERM II – „чакалнята на еврозоната”, до март или юни догодина, а не през януари както очаквахме.

„Всичко това е нормално. Дали ще е януари, дали ще е март, дали ще е юни, аз мисля, че няма някакво голямо значение за България. Защото не е важна датата, а е важен самият процес на подготовка“, посочи той.

Проф. Григорий Вазов настоява да продължи провеждането на структурни и институционални политики за реформи, които да създадат условие на ускорен и устойчив растеж. “Защото, ако нямаме това, влизането в тази зона, както казваме, че това е началото на няколкото кръга на ада, които ще премине България, за да влезе в еврозоната, мисля че това е нормално и нека тези неща да вървят по-спокойно”, коментира финансистът.

Григорий Вазов предупреди да не се използват местните избори като политическа пропаганда. Според него Шенген е политическо решение, а влизането в ERM II и след това в еврозоната – икономическо.

По думите му, за да влезем в ERM II трябва да продължат институционалните реформи, да се ускори производителността на труда, да се увеличат темповете на растеж на икономиката.

На въпрос дали стрес тестовете на шест български банки и препоръките на ЕЦБ са причина за забавянето на влизането в ERM II Григорий Вазов е на мнение, че БНБ контролира много добре процеса.

„Тази прекалена стерилност по отношенията на инфлацията не е много добра, коментира критериите за членство в еврозоната ERM II финансистът. – Иначе инфлацията е един прекрасен икономически механизъм, с който могат да се решат много бързо проблемите.“ 

Григорий Вазов напомни, че доходите на хората винаги ще са стимулатор за потреблението и от там силата на производството. „Ако бяхме в Европейския банков съюз, нямаше да има КТБ, ще сме защитени от всякакви банкови кризи“, убеден е финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Искам да пуснат залози за година на влизане в ERM II, аз бих заложил, а и такива анализатори които си хвърлят на воля разни прогнози ще може да видим с какво точно застават зад думите си, защото празни приказки всички обичаме да говорим, като стане време да се действа обаче рязко намалят мераклиитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още