IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell: Нямаме друг избор освен да инвестираме в петрол

Компанията планира да увеличи годишните си разходи до около 32 млрд. долара до 2025 г., като до една десета от тях ще се заделят за подпомагане на ВЕИ

13:02 | 15.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бьорден.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бьорден. Снимка: Ройтерс

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell все още вижда сериозни възможности за печалба от петрол и природен газ през следващите десетилетия, дори когато инвеститорите и правителствата увеличават натиска върху представителите на нейния сектор заради климатичните промени, споделя главният изпълнителен директор на дружеството Бен ван Бьорден в интервю за Ройтерс.

Той изрази загриженост, че някои акционери могат да изоставят втората по големина енергийна компания в света заради умишлената „демонизация“ на течните изкопаеми горива и „неоправданите“ притеснения, че бизнес моделът на дружеството е неустойчив.

61-годишният Ван Бьорден през последните години се превърна в един от най-изявените представители в сектора, които се застъпват за действия срещу глобалното затопляне съобразно рамките на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Shell, която доставя около 3% от световната енергия, изложи през 2017 г. план за намаляване с 50% интензитета на отделяне на парникови емисии от своята дейност до средата на века, основан в голяма степен на изграждането на едно от най-големите енергийни предприятия в света.

shell shell

Все пак количеството въглероден диоксид, отделяно от операциите на Shell и продуктите, които продава, нарасна с 2,5% между 2017 и 2018 г.

Ван Бьорден отхвърли призивите на активистите за ограничаване на вредните емисии и засилена борба с климатичните промени, както и желанията на някои акционери Shell да трансформира изцяло своя традиционен бизнес модел със 112-годишна история.

 „Въпреки това, което казват много активисти, е редно да инвестираме в петрол и газ, защото светът го изисква“, посочва Ван Бьорден.

shell shell

 „Нямаме друг избор“ освен да инвестираме в дългосрочни проекти“, добави той.

Shell и останалите големи имена в петролната и газовата индустрия отдавна настояват, че преминаването от петрол и газ към по-чисти източници на енергия ще отнеме десетилетия, тъй като търсенето на тези суровини от секторите на транспорта и пластмасите продължава да расте. Инвеститорите обаче предупреждават, че петролните компании често разчитат на прогнози, които подценяват темпото на промените.

Shell планира да открие повече от 35 нови проекта за петрол и газ до 2025 г., според презентация на инвеститорите от юни.

Природният газ и петролът продължават да стоят в основата на печалбата за Shell, най-голямата компания, листната в основния лондонски индекс FTSE.

Въпреки че днес петролът и газът представляват целия свободен паричен поток на Shell, компанията предвижда постепенна диверсификация през следващите две десетилетия. Все пак се очаква двата вида изкопаеми течни горива да осигуряват една трета от свободния паричен поток в бъдеще, а останалата част да идва от генериране на енергия и химикали.

Много петролни и газови проекти поглъщат милиарди долари, за да бъдат разработени и да се експлоатират в продължение на десетилетия.

shell shell

Shell, подобно на много свои конкуренти, стана по-избирателна в инвестициите си, тъй като перспективите за цените на петрола и търсенето остават неясни. Тя е насочена към нови проекти, които могат да бъдат печеливши при цени на петрола от 20 до 30 долара за барел и които отделят сравнително ниски парникови емисии. За сравнение, през последните дни петролът се търгува за около 60 долара за барел.

Ван Бьорден отхвърля твърдението, че запасите от петрол и газ на Shell, чието производствено ниво може да се запази за около още осем години, ще бъдат икономически несъстоятелни или прекъснати в бъдеще.

shell shell

Липсата на инвестиции в петролни и газови проекти може да доведе до недостиг на доставки и да предизвика сериозни скокове на цените, посочва той.

Shell планира да увеличи годишните си разходи до около 32 млрд. долара до 2025 г. от сегашните 25 млрд. долара, като до една десета от тях ще се заделят за подпомагане на възобновяемите енергийни източници и енергийния бизнес.

Компанията, която е най-големият платец на дивиденти в света, планира да върне 125 млрд. долара на акционерите за петте години до 2025 г.

shell shell

Относно втечнения природен газ (LNG), където Shell е най-големият търговец в света, Ван Бьорден твърди, че пазарът ще се сблъска със свръхпредлагане в близко бъдеще. „Но търсенето на втечнен природен газ ще продължи да нараства с темпове, които са приблизително четири пъти по-големи от тези на петрола“, добавя той.

Shell се превърна в един от основните противници на екологичните протести, особено в Европа, като през последните месеци редовни демонстрации пред седалището ѝ в Лондон.

Забавянето на прилагането на правилните политики за климата може да доведе до „резки” политически реакции, които могат да бъдат много разрушителни за обществото, предупреждава Ван Бьорден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
BobyB
преди 4 години
Exxon Mobil ще да са първите. Макар че Сауди Арамко са по-големи, но не са на борсата, все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Винаги като прочета, че Мидичката е втората по-големина енергийна компания на света , изпадам в мъчително недоумение: коя е първата?Иначе е хубаво, че Мидичката смело се възпротивява на рекетът на екоталибанците. Такива компании ще дадат енергийна стабилност на света. Аз обичам Мидичката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още