IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се прави бизнес в региона при сблъсък с различно законодателство

В София ще се проведе Международната правна конференция за Югоизточна Европа, съобщи Николай Цветанов, съдружник в адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“

14:12 | 15.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международната правна конференция за Югоизточна Европа, която ще се проведе в София, е предизвикателство, защото се случва за първи път в региона. До този момент не е имало събитие в подобен формат в региона. Това каза Николай Цветанов, съдружник в адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, в eфира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Акцентът е най-вече върху това, че в региона има много и различно законодателство. Има държави, които са част от Европейския съюз, такива, които са част от Европейското икономическо пространство и трети, които не членуват никъде. Поради това законодателствата в тези три категории държави са на различно ниво в своето развитие", посочи той. „Всеки, който се опитва да прави бизнес в региона, трябва да се съобразява с много различни правни системи и да адаптира бизнеса си към различните законодателства", допълни гостът.

Цветанов даде пример с трансферирането на лични данни, при който има един режим за страните членки на Европейския съюз и коренно различен за държавите извън общността.

„Това забавя процеса”, коментира адвокатът и посочи, че подобен е и казусът по отношение на законодателството, което регулира мерките срещу изпиране на пари.

Николай Цветанов напомни, че в ЕС има един режим, според който се прави доста по-пълно досие на клиента, с когото се търгува.

„Начинът на сключване на сделките за сливания и придобивания се променя. Има различни технологични инструменти за правен анализ", отбеляза юристът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още