IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпи подаръци за скъпи приятели

Кристален тигър за 15 000 долара или как Deutsche Bank е подкупвала китайските политици и висши служители

16:31 | 15.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пореден сериозен удар за най-голямата германска търговска банка. От 2002 г. насам в продължение на години Deutsche Bank е ухажвала държавни служители и ръководители на държавни предприятия в Китай с парични плащания и подаръци. Според общо разследване на германските медии Süddeutsche Zeitung, WDR и американския New York Times сред облагодетелстваните са бившият президент  Дзян Дзъмин, бившият премиер Уен Джабао и вицепремиерът Ван Пиян. Твърди се, че те са получили редица подаръци, като кристален тигър за 15 000 долара, телевизори и hi-fi система. За подаръците има свидетелства – като вътрешнофирмени банкови документи, които изследователската журналистическа мрежа е оценила.

Като цяло банката е похарчила над 200 000 долара само за подаръци за високопоставените кадри. Дзъмин например е получил кристален тигър за 15 000 долара, както и стерео система на Bang & Olufsen. Уен пък е получил кристален кон на стойност 15 000 долара. Неназован топ банкер се е сдобил с бутилка френско вино на стойност 4254 долара. 

През 2005 г. е била осъществена особено чувствителна сделка. По това време Deutsche Bank е ангажирала консултант, който очевидно е бил приятел със сина на премиера Уен и е работил за съпругата му. Той е трябвало да помогне на финансовата институция да придобие дял в контролираната от държавата Huaxia Bank. В края на краищата именно офертата на Deutsche Bank е била предпочетена в рамките на наддаването. По-късно разследване на външни адвокати събуди подозрението, че съветникът е препратил вътрешнофирмена за Huaxia информация на Deutsche Bank. Твърди се, че консултантът е получил хонорар от 2 млн. евро за работата си.

Бившият председател на Deutsche Bank Джоузеф Акерман заяви в изявление, че не знае нищо за незаконните плащания. При вътрешнофирмено разследване бившият мениджър обаче е дал показания, че е знаел, че висшестоящ китайски служител е бил приятел със сина на тогавашния министър-председател Уен. Но той е поддържал приятелски отношения, несвързани с бизнеса, е казал Акерман.

Самата Deutsche Bank се позовава в писмено изявление на текущи вътрешни разследвания по този въпрос. „Тези инциденти датират от 2002 г. и се обработват по подходящ начин. Deutsche Bank провежда вътрешни разследвания по своя инициатива за установяване и коригиране на минали грешки и недостатъци". Съобщава се, че данни за неправилно поведение са били предадени на властите. Там, където са открити слабости, банката била предприела мерки за противодействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Дойче брадърс на Леман. Графиките на акциите им са като едно дежавю, да видим крайният резултат дали ще е същия :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още