IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Такси Максим“ не е прекратило дейност в България въпреки нареждането на КЗК

Антимонополният регулатор започва ново производство срещу „руския Uber”

16:39 | 15.10.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Такси Максим, Facebook страница</em></p>

Снимка: Такси Максим, Facebook страница

Т.нар. „руски Uber” - „Такси Максим“, не е изпълнил решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре да превозва пътници. Антимонополният регулатор е образувал ново производство срещу компанията, като този път решението ще подлежи на незабавно изпълнение (съгласно чл. 66, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията), показва решение на Комисията, публикувано на сайта и.

Припомняме, че КЗК започна проверка срещу „Такси Максим“ през март т. г., след като браншови организации на таксиметровите шофьори поискаха да се забрани дейността на руската компания в България. Три месеца по-късно КЗК излезе с решение дейността на компанията да бъде прекратена.

Компанията работи в София от 2015 г., а от няколко месеца разшири обхвата си в Пловдив и Варна. Потребителите могат да си поръчат кола чрез мобилно приложение, подобно и на Uber, който обаче беше много по-бързо спрян от българския пазар.

При „Такси Максим“ плащанията са почти изцяло в брой, а изискванията за шофьори и за колите са много по-занижени, отколкото при Uber. 

В решението на КЗК за новото производство се посочва, че антимонополният регулатор е събрал данни и информация, от които възниква основателно съмнение, че „Такси Максим” не изпълнява предишното решение на Комисията за прекратяване на дейността.

КЗК установи, че „Такси Максим“ ЕООД предоставя услуга по свързване чрез мобилни приложения („Taxsee driver“ и „Максим: поръчка на такси“) на шофьори и пътници за осъществяване на превоз с лек автомобил срещу заплащане по заявен от пътника маршрут. Услугата, сходна на таксиметровия превоз на пътници, се предоставя, без да са спазени законоустановените изисквания за предоставяне на обществен (таксиметров) превоз на пътници както по отношение на превозвачите и водачите на леки таксиметрови автомобили, така и по отношение на самите автомобили, посочват от КЗК.

Според Комисията при предоставянето на тази услуга са застрашени и безопасността, и сигурността на клиентите (пътниците).

Комисията е поискала в началото на август от „Такси Максим“ да представи надлежни доказателства за изпълнение на решението от юни за прекратяване на дейността. Компанията твърди, че е прекратила до базата данни, съдържащи актуална информация за съществуващи нужди от еднократни услуги за поръчка на транспортно средство, доставка на багаж (товари) и извършване на товаро-разтоварителни работи, както и че дружеството прекратява дейността си (включително и по адрес на управление - гр. София, ул. „Гьорче Петров“, № 304). Към писмото й, обаче, не са представени надлежни доказателства относно реално прекратяване на предлаганата от дружеството услуга „Максим“, допълват от КЗК.

След това КЗК е поискала още доказателства за изпълнение на решението и от юли, като до този момент не е получила отговор от руската компания.

Според антимонополния регулатор на сайта на компанията е предоставена възможност за поръчка на такси чрез онлайн форма – с начална и крайна точка на пътуване и цени съгласно публикуваната тарифа „Стандарт“. Предоставена е възможност за сваляне и инсталиране на приложението за поръчка на такси „maxim-order a taxi“ от App Store и от Google play. В раздел „За шофьорите“ е предоставена възможност на шофьори да се регистрират като водачи за предоставяне на услугата и е предоставен линк за изтегляне на приложението за шофьори „Taxsee Driver“ от App Store и от Google play.

На интернет страницата в раздел „Правна информация“ са публикувани „Публична оферта“ / „Правила за работа на служба „Максим“, в които се уреждат отношенията на „Такси Максим“ ЕООД с клиентите (пътници) и Лицензионно споразумение, с което се уреждат отношенията с шофьорите - лицензополучатели във връзка с предоставяне на достъп върху базата данни на дружеството, съдържаща поръчки за превоз.

От извършени проверки в Търговския регистър, включително на 16.09.2019 г., е видно, че „Такси Максим“ ЕООД е вписано в регистъра със седалище и адрес на управление в София, допълва се в решението на КЗК. Предвид изложеното, се създават основателни съмнения за евентуално извършено нарушение по чл. 66, ал. 1 от ЗЗК - неизпълнение от страна на „Такси Максим” ЕООД на т. 2 и т. 3 от диспозитива на Решение на КЗК № 629/30.05.2019 г., постановено по преписка № КЗК-215/2019 г., заключава Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zap
преди 4 години
щом са руска фирма - всичко им е позволено. и никой не ги закача за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още