IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Долна Саксония за момента изключва нов завод на Volkswagen в Турция

Щефан Вай участва в надзорния съвет на концерна като представител на Долна Саксония, която държи над 20% от компанията

20:30 | 15.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на германската провинция Долна Саксония Щефан Вайл за момента изключва вероятността за строеж на нов завод на германският автомобилен производител Volkswagen AG (VW) в Турция предвид турската инвазия в Сирия, съобщи в електронното си издание германското списание Spiegel. 

Вайл участва в надзорния съвет на VW като представител на Долна Саксония, която държи над 20% от концерна.

Картините, които виждаме от Северна Сирия, са ужасни, каза Вайл.

По думите му военната офанзива е очевидно нарушение на международното право и е провокирала огромна бежанска вълна, както и цялостно изостряне на ситуацията със сигурността.

Не мога да си представя, че при тези условия VW би направил инвестиция за милиарди в Турция, подчерта той. По думите му тази позиция се споделя от ръководството на концерна.

Според премиера на Долна Саксония за момента става дума за отлагане, а не за пълно отказване от плановете на VW за Турция.

Германският автомобилен концерн съобщи по-рано, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир. Решението трябваше да бъде взето до средата на октомври.

По думите на Вайл следващото заседание на надзорния съвет е планирано за средата на ноември.

Концернът обяви, че отлага решението си за завода на стойност 1,3 млрд. евро заради започналата в рамките на миналата седмица турска операция в Сирия.

VW вече създаде свое турско подразделение в западния град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция. Въпреки това противоречивите решения на президента Реджеп Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел разколебават компанията.

„Решението за построяването на нов завод беше отложено от Управителния съвет“, посочват от VW. „Следим отблизо ситуацията и сме притеснени за настоящото развитие“, допълват още от ръководството на концерна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Mit1
преди 4 години
Недей така, това 5000 човека да нямаме и смешно. С инфраструктура съм сигурен, че до 2 години ще подобрим, а до 5 години ще догоним това, което дава Турция. За пазара вече е ясно, че не може да го предложим, но пък сме в ЕС и скоро в евро зоната, все пак това хич не е малко. Имаме си и своите плюсове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 4 години
Както преди няколко месеца писах, такъв завод е голяма хапка за нашата уста. Нямаме нито квалифициран персонал, нито подизпълнителните фирми и доставчици, нито инфраструктурата. А за пазар изобщо да не говорим. Виж за разни дребни производства на кабели, авто табла или софтуер - ставаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Mit1
преди 4 години
След като продължават да се влошават нещата в Турция и същевременно VW не идва в България е показателно колко далече е едната оферта от другата! Показателно е как второ място е някак само на картинка добро. Отлагането не е дреболия - това значи загуба на продажби, загуба на въвеждане на нови технологии и изоставане от конкуренцията. Това важи особено сега в сферата на електромобилите. Така, че срам, срам и пак срам за германците в този случай. Срам и за анализаторите, които неточно писаха, че сме близо. Сега да ги питам колко сме близо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още