IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева ще се бори за равни права за жените на работното място

Новият управляващ директор на МВФ се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове

10:16 | 16.10.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Никога не си съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предават Франс прес и БТА.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени. 

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.
Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: malkia Muk: ами - самите мъже. То затова и спряха да се женят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
malkia Muk
преди 4 години
Жените - ок. А За правата на мъжете кой ще се бори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Dimat
преди 4 години
Рептилизация в действие,начертана още през 1960-те години - пълен терор чрез "правата на малцинствата","правата на жените",првата на децата",правата на ***"....и тн.А когато правата на ЛИЧНОСТТА ПРЕД ЗАКОНА,се раздробят на такива и много други "права",НАСТЪПВА ВРЕМЕТО НА ТОТАЛНОТО БЕЗПРАВИЕ НА ЧОВЕКА!Дето се казва,до такава степен ще бъдеш обезправен,да не би да накърниш "правата" на някакво си малцинство(което всеки психопат може да си измисли във всеки един момент),че ще те е страх даже и да прЪЪЪднеш,даже и когато си сам!!!Такъв терор, нито една тоталитарна система досега не е могла, даже да измисли,камо ли да осъществи, КАКВАТО НИ НАЛАГАТ СЕГА С ДЕМОКРАТУРАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Никъде жените не са специално дискриминирани в заплащането, особено на управленски длъжности!!! Този вой има друга цел - да се създават условия за натиск и формиране на обществено одобрение жените да получават повече от мъжете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 4 години
еми значи може да подава оставка, тази цел вече е постигната отдавна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
xkm
преди 4 години
Защо се опитваме да вървим срещу природата , която е отредила правилните задължения всекиму ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още