IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се промени геополитическият пъзел в Сирия?

Бъдещето зависи от това доколко основните играчи на политическата сцена ще продължат да изпълняват ангажиментите към разрешаването на конфликта

12:22 | 16.10.19 г. 1
<p>
	Турски войници близо до турско-сирийската граница. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турски войници близо до турско-сирийската граница. Снимка: Ройтерс

Бъдещето на Сирия зависи от това доколко основните играчи на политическата сцена ще продължат да изпълняват своите ангажименти към разрешаването на конфликта. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Турция отдавна провежда политика към освобождаване от кюрдския комплекс, който тегне над обществено-политическия живот в страната. Той е най-вече над политиците, чийто изразител е Ердоган", посочи гостът.

"Едно от първите решение на Турция през 20-те години на миналия век, когато поема по светски път, е забраната на кюрдския език и отричането на съществуването на кюрдска нация в пределите на съвременната турска държава. Досега този статут не е променен", обясни Петров.

"Конфликтът в Сирия води началото си от отказа на Башар Асад да се съгласи с условията за изграждането на газопровод с катарски газ през страната за Европа".

"Според разсекретени доклади става ясно, че Сирия не е приела условията на Катар и Саудитска Арабия за построяването на газопровода. Това са икономическите причини за конфликта", заяви той. Има и социални причини, допълни гостът.

„Сирия беше единствената арабска страна със светски режим в своето управление от десетилетия. В управлението на държавата бяха представени всички малцинствени групи".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Сирия беше единствената арабска страна със светски режим в своето управление от десетилетия. В управлението на държавата бяха представени всички малцинствени групи".Ся остава и некой да обясни, защо целокупният Запад, блеещ за демокрация и либерализъм, подкрепи фанатизираните джагали от ИД в опита им да унищожат тази светска, проевропейска държава и да я превърнат в шериатска джихадистка клоака? И защо преди това унищожиха две такива светски държави и ги превърнаха в ислямистки бар дак...? И защо резачите на човешки глави и мераклиите да похапват човешки сърца спокойно се прибраха и разселиха из ЕС и си живкат с припечеленото в Сирия...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още