IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС одобри над 2,8 млн. лева разходи за присъединяването към ОИСР

Десет министерства, НСИ и Агенцията за ядрено регулиране ще получат средства в съответствие с Пътната карта за действията на България по присъединяването

13:55 | 16.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството одобри допълнителни разходи през 2019 година за финансиране на дейности по присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Сумата е в размер над 2,817 млн. лева и ще бъде разходвана за дейности на десет министерства, Националния статистически институт и Агенцията за ядрено регулиране, в съответствие с Пътната карта за действията на България по присъединяването към организацията.

Членството в ОИСР е сред външнополитическите приоритети на България, а получаването на покана за започване на преговори е сред непосредствените цели на правителството, посочват от пресслужбата.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност.

В момента в ОИСР членуват 37 държави от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Европейската комисия участва в работата на организацията като наблюдател.

Investor.bg припомня, че през май 2018 г. България се присъедини към редица правни инструменти – към Комитета по помощите за развитие, през септември 2018 г. – към Препоръките на Съвета на ОИСР за добри статистически практики, а през ноември 2018 г. – към Препоръките на Съвета на ОИСР за политиките в Интернет.

Неотдавна икономическият министър Емил Караниколов представи в Париж плана на страната ни пред Съвета на ОИСР. Тогава той съобщи, че през юни започна икономическият преглед на България, а до края на тази година се подготвя преглед на инвестиционната политика на страната. По думите му страната ни e в процес на присъединяване и към Кодексите за либерализация на движението на капитали и текущите невидими операции. Очакванията са България да започне  преговори за влизане в ОИСР догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Как ще се изразяват ползите от членството и кой ще ги усети най-силно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още