IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийската централна банка: Нужна е фундаментална промяна на курса на ЕЦБ

Гуверньорът Роберт Холцман критикува политиката на ниски лихвени равнища като „неустойчива“

08:44 | 17.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Wikimedia</p>

Снимка: Wikimedia

В интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt ръководителят на австрийската централна банка Роберт Холцман пледира за фундаментална промяна на курса на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Аз твърдя, че трябва да проверим дали досегашната парадигма на ЕЦБ все още е правилна", заяви членът на Управителния съвет. През последните десет до петнадесет години неокейнсианският възглед доминира над паричната политика, припомня той.

Дори централните банкери, които се изказваха критично към ЕЦБ, не биха поставили под въпрос тази гледна точка - за разлика от Холцман: „За мен е време да поставим под въпрос парадигмата по принцип“. Той бил убеден, че отрицателните лихвени проценти не са устойчиви политики.

Холцман бе наложен за гуверньор на Австрийската централна банка от доскоро участвалата в управлението на страната дясна популистка партия FPÖ и встъпи в длъжност в началото на септември. За себе си казва, че е спечелил бившия председател на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе (който затъна в известния като „Ибисагейт“ политически скандал през лятото) за еврото.

Централният банкер също така вижда възможност за промяна на инфлационната цел под управлението на новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард от под, но близо до два процента. Шансовете нямало да са лоши. „Преразглеждането на целта за инфлация ще се извърши", твърди той.

В настоящата икономическа среда нямало смисъл да се стигне до инфлация от малко под два процента с големи парични усилия. „Считам този подход от ЕЦБ за лоша политика", казва 70-годишният гуверньор.


Холцман също така критикува, че националните централни банки имат твърде малко влияние върху решенията на ЕЦБ за паричната политика. „Силата на ЕЦБ се основава до голяма степен на способността да издава много документи с многото си служители във Франкфурт“, пояснява австриецът.


Дори за средноголеми централни банки като Oesterreichische Nationalbank би било невъзможно да се попълнят всички комисии на ЕЦБ. Холцман изисква промяна на посоката от новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард: „Очаквам Лагард да започне процес в ЕЦБ, който да включва в по-голяма степен националните централни банки“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
*** = д.у.х.ъ.т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
"През последните десет до петнадесет години неокейнсианският възглед доминира над паричната политика, припомня той."===Съвсем в духа на традицията : "австриец" се противопоставя на Кейнс ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
На Холцман няма да му продължат "договора" и затова говори каквото мисли. Той е според мен единственият нац. банкер в момента в ЕЦБ, който ще противоречи на куфароносачката на Саркози..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Whitestar
преди 4 години
Това е по-скоро продължение на политиката на Марио Драги. След години на количествени улеснения идва ред и на националните банки да създадат стимули за повишаване на инфлацията и сегментите на европейската икономика. А така вероятно ще се повиши и прецизността в тази дейност, позволявайки по-консервативен подход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още