IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин позволи на Tesla да произвежда в Китай

Компанията е получила сертфикат за производител на електромобили в страната

12:26 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Tesla беше добавена в списъка на одобрените от правителството на Китай автомобилни компании, обявиха от ресорното министерство. Компанията е получила сертификат за производител на електромобили, какъвто ѝ е нужен, за да започне производство в страната, предава Ройтерс.

Списъкът беше публикуван от Министерството на индустрията и информационните технологии.

Това означава, че „Tesla получава зелена светлина за производство в Китай“, коментира Йейл Джан, ръководител на базираната в Шанхай консултантска компания Automotive Foresight. Tesla може да започне производството по всяко време, посочва още той.

Американският гигант не е отговорил веднага на запитването за коментар. Заводът за 2 млрд. долара, който Tesla строи в Шанхай, е първото ѝ подобно начинание в чужбина.

По-рано този месец Ройтерс писа, че Tesla планира да започне производството в китайския си завод през октомври. Не е ясно кога ще бъде постигнат годишните цели за производството, защото несигурностите около поръчките, работната ръка и доставчиците остават.

Tesla има намерението да произвежда поне 1000 бройки Model 3 седмично в Шанхай до края на тази година, в опит да увеличи продажбите си на най-големия пазар на автомобили в света и да избегне по-високите мита върху колите.

Заводът, който е първият такъв за автомобили в Китай, който е изцяло собственост на чуждестранна фирма, показва промяната в политиките на Пекин за пазара на коли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още