IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците имат шанса да подкрепят световната икономика

Те могат да се реваншират за грешките, които задълбочиха глобалното забавяне

15:33 | 17.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на МВФ във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на МВФ във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Нашата съдба зависи повече от мощни безлични сили, отколкото от хората, но има моменти, когато лидерите могат да се възползват от възможността да повлияят на хода на събитията. Или да я пропуснат. Тази седмица е такъв момент, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Финансови министри, централни банкери и ръководители на основните международни икономически институции се събират във Вашингтон за годишните срещи на Световната банка и МВФ. Междувременно ръководителите на правителствата от ЕС ще проведат среща на Европейския съвет в Брюксел.

Такива събирания обикновено включват в най-добрия случай постепенно вземане на решения. Но понякога те излизат с важни резолюции или сигнали за колективна ангажираност към определена насока на политиката, която може да промени очакванията, които ръководят икономиките и пазарите. Пример е как срещата на върха на Г-20 през април 2009 г. в Лондон спомогна за стартиране на възстановяването след кризата, като обеща да преследва експанзионистична макроикономическата политика и да избегне протекционизма.

Днес задълбочаващото се глобално забавяне е очевидно, особено в търговията и инвестициите. То е предизвикано от поредица удари върху икономическата активност. Преди всичко от търговската война на президента на САЩ Доналд Тръмп, но също така от Brexit и широко разпространената съпротива срещу експанзионистичната политика. Заедно те подкопават доверието в тези, които взимат инвестиционни решения, засягайки както настоящото търсене, така и бъдещото предлагане.

И трите са самопричинени политически грешки, отразяващи странна смесица от неоправдана излишна храброст и пораженчество вместо по-силни действия. Но промяна в курса на политиката може да възстанови голяма част от загубеното доверие на бизнеса.

Дори самите сигнали за такава промяна могат да направят чудеса, както показва скорошното поведение на паунда. Британската валута преживява бурни времена, но стойността й се повиши с почти 5 на сто за по-малко от седмица, след като надеждите за организиран Brexit бяха разпалени. Един по-голям завой към по-рационални глобални политики би могъл по подобен начин да повиши оптимизма относно разходите на потребителите, възнагражденята, които работодателите плащат, и инвестиционните решения, които ще определят производителността на бизнеса и на целите икономики.

Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Проблемът за спасение от актуални щети не е при политиците.Все още обществеността пренебрегва, че за трайният успех на българските политици е необходима устойчива успешна работа на българската централна банка.Сега българската централна банка ползва модел за неправилно емитиране на лева. Банковата грешка е същественият причинител за нови щети и завишава недоволството на българите.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: българската централна банка ползва модел за неправилно емитиране на лева българите сме с нарастващи щети. Протестният вот срещу правителството е с тенденция за увеличение.Създадените условия подсигуряват политическия провал на премиера Бойко Борисов.2. Устойчивият български просперитет е възможен, когато българската централна банка осъществява правилно емитиране на лева.Вместо да се критикуват обречени на провал политици е много по-полезно да се разобличава как централната банка неправилно емитира лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Как да върнат лихвите, като няма кой да им ги плаща ?Те знаят, че ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС трупът да се размърда е да отпишат"задълженията", които считат, че Трупът имал към тях! Ама как "да паднат по гръб" и да отпишат, като моментално ще загубят ВЛАСТТА, която имат, твърдейки, че някой им е "длъжен"! Това са Зверове по своята същност така, че нищго няма да приключи "по мирен път"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Как ще върнат доверието , те едни лихви не могат да върнат , или да обявят поне тотален фалит , че някой да им се върже .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още