IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенс: Турция се съгласи на 5-дневно примирие в Сирия*

Американският вицепрезидент се срещна с турския държавен глава Реджеп Ердоган

21:09 | 17.10.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че САЩ и Турция са се договорили за петдневно примирие, няколко дни след като турски военни части предприеха офанзива в Северна Сирия, предава CNBC.

„Ще има пауза във военните операции за 120 часа, докато САЩ улеснят изтеглянето на Отрядите за народна самоотбрана (YPG) от засегнатите области в безопасната зона. След като то приключи, Турция се съгласи на постоянно примирие“, заяви Пенс в присъствието на държавния секретар Майк Помпейо в Анкара.

Изтеглянето на бойците от YPG от граничната зона „буквално вече започна“, допълни Пенс. Турция смята кюрдските бойци за терористи, въпреки че САЩ работят в тясно сътрудничество с тях в борбата срещу „Ислямска държава.

Пенс посочи, че споразумението означава, че няма да бъдат налагани допълнителни американски санкции срещу Турция. След като постоянното примирие влезе в сила, наложените в понеделник американски санкции в отговор на нашествието на страната в Сирия, ще бъдат оттеглени, заяви Пенс.

Той отказа да посочи конкретни отстъпки, които е направила Турция, въпреки че добави, че те ще станат ясни, когато пълното споразумение бъде оповестено публично.

„Днешното споразумение на първо място прекратява насилието, точно за това бяхме изпратени тук от президента Тръмп“, заяви Пенс. „Освен това постигнахме възможност за изтеглянето на YPG от района с цел създаване на повече мир, сигурност и стабилност в буферната зона“, допълни той.

Пенс посочи, че САЩ са повторили уверенията на кюрдските бойци, че ще напуснат граничната зона и че „приветстват възможността за примирие с оглед на безопасно и подредено изтегляне от районите в зоната за сигурност, където те все още имат присъствие. Уверени сме, че това вече се случва“.

Съобщението беше направено, след като Пенс и Помпейо се срещнаха с турския президент Реджеп Ердоган. Пенс заяви, че преговорите с Ердоган и екипа му са продължили над пет часа.

Преди пресконференцията на Пенс и Помпейо американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter за „голяма новина“, която ще произлезе от срещата в Турция, като заяви, че „милиони човешки животи ще бъдат спасени“.

„Говорих с президента Тръмп преди няколко минути и знам, че президентът е много благодарен за желанието на президента Ердоган да направи крачка напред, да задейства това примирие и да даде възможност за мирно решение на този конфликт, който започна преди една седмица“, каза Пенс в присъствието на държавния секретар Майк Помпейо в Анкара.

Пенс заяви, че примирието включва и съгласие на Турция да не предприема военни действия срещу стратегическия граничен град Кобане, който беше превзет от сирийски сили, съюзници на президента Башар Асад, в сряда.

„Освен това САЩ и Турция се ангажираха взаимно да постигнат мирно решение и да създадат зона за сигурност, работейки на международна база, за да се гарантира, че мирът и сигурността определят тази гранична област със Сирия“, заяви Пенс.

Той определи примирието като „голям принос за сигурността в този регион и голям принос за силните и трайни връзки между САЩ и Турция“.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства новината за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като заяви, че "това е велик ден за САЩ, за Турция и за кюрдите", предадоха Франс прес и БТА.

"Имаме прекратяване на огъня за пет дни", заяви Тръмп във Форт Уърт, Тексас. "Кюрдите са невероятно щастливи от това решение", добави той, като изрази особено задоволство, че преговорите в Анкара са постигнали резултат толкова бързо.

По думите му САЩ не са разчитали на толкова бързо постигане на договореностите с Турция за прекратяване на огъня в Северна Сирия, "които са от полза за всички".

"Не мислех, че ще се получи толоква бързо, че ще се получи толкова добре. Това е велик ден за САЩ, това е велик ден за Турция, това е велик ден за нашите партньори, велик ден за кюрдите и също така велик ден за всички цивилизации", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС. "Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой приятел, и аз се радвам, че при нас не възникнаха проблеми.Той постъпи правилно и аз наистина ценя това".

Тръмп добави, че нови американски санкции срещу Турция няма да са необходими. "Санкции няма да са нужни, понеже Турция прави това, което трябва", каза той. "Бойците от "Ислямска държава", пленени по-рано в зоната на турската военна операция, ще се намират под стража, под най-строг контрол. Ние получихме от договореностите всичко, за което мечтаехме", допълни Тръмп.

*Информацията е допълнена в 21,40 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
пак показваш каква невежа си ...ЕС не е държава и НЕ води външна политика. Кво искаш да направи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Че каква работа имат европейските чиновници в Сирия? Европа не участва в тази война. Да си се оправят турците, кюрдите, тръмповците, путинците и асадците. Нашата грижа е да си защитим границите, защото действията на Ердоган са непредсказуеми и съществува макар и малка вероятност да направи някоя глупост, като да подгони имигрантите насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Трябват им на америнакците 5 дена.Взривиха склад с боеприпаси, защото нямаха време да се изнесат.На палатките не успяха да приберат климатиците.Затворници терористи останаха без стражи.Нещо взеха да хващат пътя за Афганистан.Руснаци и сирийци удивително бързо се възползваха от суматохата, сдушиха се с кюрдите и виж ти, взеха някои нефтени полета!Чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 7
mvr0306
преди 4 години
Ти сериозно ли чакаш от ЕС някакви реални действия? Там освен да се говори за борбата с климатичните промени, европейските ценности, кръгова икономика, дигитална свързаност, умни градове и иновации друго нищо не се върши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Varfor
преди 4 години
Всъщност точно САЩ с изнасянето си създадоха цялата каша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
majnata
преди 4 години
импотентност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 21
Valentin13
преди 4 години
пак Америка свърши работата на европейците. докога европейските чиновници ще бездействат? дали е от мързел или от некадърност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още