IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не намери обща позиция за страните от Балканите

Френското правителство призовава за фундаментална реформа на процеса на присъединяване като условие за постигане на съгласие за започване на преговорите

08:46 | 18.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс


Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС не постигнаха споразумение в рамките на спора си за началото на преговорите за присъединяване към ЕС на балканските държави Северна Македония и Албания въпреки продължилите с часове преговори. Днес няма заключения, заяви финландският премиер Анти Рине в нощта срещу петък на срещата на върха на ЕС в Брюксел.




Дали разговорите ще продължат този петък на втория ден на върха, засега не е ясно. Рине обясни, че лидерите възнамеряват да продължат преговорите, но не е сигурно дали все пак може да има споразумение. От друга страна, министър-председателят на Холандия Марк Рюте каза, че темата ще бъде обсъдена на по-късна среща на върха на ЕС.


Основната причина за провала на преговорите в четвъртък вечерта е позицията на френския президент Еманюел Макрон. Френското правителство призовава за фундаментална реформа на процеса на присъединяване като условие за постигане на съгласие за започване на преговорите за присъединяване. Освен това има съмнения относно напредъка на реформите, особено в Албания.


За разлика от него страни като Германия смятат съпротивата за лъжлива и опасна. Те твърдят, че двете балкански страни са изпълнили условията на ЕС за започване на преговори за присъединяване и че следователно на риск е поставено доверието в ЕС.

Освен това имало опасения, че Албания и Северна Македония могат все повече да се обърнат към страни като Русия, Китай или Турция и че реформите за повече демокрация и върховенство на закона ще бъдат застрашени. Това е особено проблематично, тъй като Балканите обградени от членове на ЕС и граничат със страни членки като Гърция, България, Румъния, Унгария и Хърватия.

Спорът между членките е горчив преди всичко за Северна Македония, тъй като страната с около 2,1 милиона жители наскоро промени името си от Македония на Северна Македония заради перспективата за преговорите за присъединяване. Гръцкото правителство поиска това, защото и една северна гръцка провинция се нарича Македония и Атина се страхува от териториални претенции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Твърде вероятно е франсетата и германците да правят някакъв реверанс на руснаците. Американците и англичаните си отиват от Европа и сега Великите сили си играят на шикалки. Какво са 5 милиона човека в повече - та само в Булонския лес и на гарата в Кьолн има толкова, които само дебнат нещо да ебнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 4 години
ей, пропаднала руска *** ... не говори така агресивно за българите, маааааматидеба! ... и не пречи на нашето обединение под флага на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Разбира се - нито дума за поредната държавна измяна на картофоглавият престъпник - който подкрепи членството на т.нар. "северна македония" въпреки агресивната им и крадлива към историята ни позиция !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още